ANP
NOS Voetbal

Zivkovic beseft: het is tijd om het te laten zien

Hoewel de titelstrijd in de eredivisie nog altijd niet is beslist, wordt er al druk gespeculeerd over de - eventueel nieuwe - spits van Ajax voor volgend seizoen. Blijft Arek Milik? Keert Klaas-Jan Huntelaar terug? Wordt Sébastien Haller aangetrokken? En stroomt er misschien nog talent door uit de jeugdopleiding?

Frank de Boer liet onlangs in Studio Voetbal veel namen van mogelijke spitsen de revue passeren, maar de trainer van Ajax had het niet één keer over Richairo Zivkovic. En dat is opvallend. De 19-jarige spits, die twee jaar geleden met veel verwachting FC Groningen voor Ajax verruilde, lijkt uit beeld te zijn verdwenen.

De Boer: type Haller altijd bruikbaar

In het eerste seizoen in Amsterdam moest Zivkovic zijn opwachting maken in Jong Ajax. Dat deed hij verdienstelijk en hij mocht daarom ook zo nu en dan invallen bij het eerste elftal. Zivkovic speelde in het seizoen 2014/2015 in totaal tien keer in Ajax 1. Het tweede seizoen begon anders. Zivkovic had geen perspectief op speeltijd en werd verhuurd aan Willem II.

Vrijdagavond, na de laatste competitiewedstrijd van Jong Ajax keek hij terug. "Afgelopen seizoen is niet zoals ik had verwacht en gehoopt. Bij Willem II kwam ik op een gegeven moment op rechtsbuiten terecht, terwijl ik in de spits wilde spelen. Ik heb zelf besloten om Willem II na een half seizoen te verlaten."

Zivkovic wilde graag naar een andere club, maar Ajax besloot om hem in Amsterdam te houden. Niet bij de selectie van Frank de Boer, maar bij die van Andries Ulderink en Jaap Stam, de trainers van Jong Ajax.

"Voor mij was het moeilijk om weer te beginnen in het tweede. Als je dan traint met het eerste en die jongens ziet, is het lastig om daarmee om te gaan. Sinds januari heb ik me wel honderd procent gegeven en kan ik terugkijken op drie goede maanden."

Ulderink weet wel waarom Zivkovic nog niet in het eerste van Ajax speelt. "Richairo heeft moeite in de kleine ruimte en ik kan me voorstellen als je het spel van Ajax bekijkt, dat hij daar echt nog aan moet werken. Ik vind ook dat als je kritisch naar Richairo kijkt dat hij niet die stappen heeft gemaakt die noodzakelijk zijn", zegt Ulderink eerlijk.

Ik zit nu in een fase dat het cruciaal is wat ik ga doen. Ik moet sowieso gaan spelen. Ik weet niet waar.

Richairo Zivkovic

"Hij zal enorm veel uren moeten maken om in het voetballende gedeelte winst te boeken. Mentaal zal hij ook stappen moeten maken. Maar ik ben er wel van overtuigd, want we vergeten nog weleens hoe jong hij is, dat hij bij een grote club terecht kan komen."

De 46-jarige Zwolse trainer weet ook goed te omschrijven waar Zivkovic in uitblinkt. "Hij heeft natuurlijk een geweldige kwaliteit. Dat is zijn loopvermogen, acties in de diepte en zijn scorend vermogen. Uiteindelijk is het aan de staf van 1 of hij nu goed genoeg is."

Pro Shots
Richairo Zivkovic op de de reservebank bij Willem II

Zivkovic beseft zelf maar al te goed dat het nu wel moet gaan gebeuren. "Ik zit nu in een fase dat het cruciaal is wat ik ga doen. Ik moet sowieso gaan spelen. Ik weet niet waar. Of dat nou bij het tweede, het eerste of bij een andere club is. Het gaat mij erom dat ik wedstrijden ga spelen. Maar ik zal er alles aan doen om mijn kans te grijpen in Ajax 1. Ik weet wat ik kan, maar het is nu wel tijd om dat te laten zien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl