Het Turkse parlement
NOS Nieuws

Turkije maakt werk van EU-eisen

Het getal 72 is de laatste weken een eigen leven gaan leiden in de politieke discussie over het visumvrij-reizen van Turken door Europa. Turkije moet namelijk aan 72 eisen van de Europese Unie voldoen en als dat is gelukt, dan kan Europa niet anders dan de Turken zonder visum door de Europese Unie laten reizen.

Zaterdag was eigenlijk de deadline, maar ook vandaag nog vergadert het parlement in Ankara om de laatste wetten en regelingen aan te passen. Kort voor de deadline stond de teller op elf aanpassingen die nog gedaan moesten worden. Het uitleveringsverdrag is een van de internationale overeenkomsten waar de Turken de laatste weken hard mee aan de gang zijn gegaan, maar ook het verdrag om witwassen tegen te gaan moet nog worden goedgekeurd.

Twee belangrijke verdragen die over kinderen gaan, staan nog op de lijst van punten waar de EU opheldering over wil: het verdrag tot bescherming van de rechten van het kind en een verdrag waarin wordt bepaald dat ouders altijd moeten voorzien in het levensonderhoud van hun kinderen.

Holle woorden

Op het gebied van veiligheid wil Europa dat er beter en meer wordt samengewerkt met Europol en dat er persoonsgegevens worden uitgewisseld. Er moeten nieuwe actieplannen komen voor de bestrijding van de georganiseerde misdaad en corruptie moet worden aangepakt. Om te voorkomen dat het holle woorden zijn, wil de Europese Commissie dat Turkije plannen opstelt die zijn te controleren en waar het aan gehouden kan worden.

De politie moet ook onafhankelijk worden. En er is een discussie over de fundamentele rechten van de mens. Zo moet Turkije de Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens goedkeuren.

Maar dan is het land er nog niet. Bij de vorige evaluatie, in maart, had Europa nog veel kritiek op de manier waarop met burger- en minderhedenrechten werd omgegaan. Zo moet er een wet komen die ervoor toezicht regelt op politiemensen, maar ook militairen die het niet zo nauw nemen met de mensenrechten.

Biometrisch paspoort

En dan is er nog het biometrische paspoort. Dat werkt op zich goed, maar nog niet al het personeel dat de nieuwe paspoorten moet controleren, is getraind. Ook is er nog onvoldoende apparatuur om de nieuwe documenten te kunnen scannen.

Eurocommissaris Frans Timmermans zei vorige week in het Europees Parlement dat hij een nieuw biometrisch paspoort wel veiliger vindt dan een oud paspoort met een visum dat vaak niet meer is dan een inlegvelletje.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl