Osama bin Laden werd op 2 mei 2011 gedood
NOS Nieuws

'Internationaal terrorisme nam vlucht na dood Bin Laden'

Het terrorisme in de wereld is sinds de dood van Osama bin Laden flink toegenomen. Dat zegt Ko Colijn, defensiespecialist van Instituut Clingendael, in het NOS Radio 1 Journaal.

"Tot zijn dood had Bin laden de touwtjes een beetje in handen. Als je een terreurbeweging wilde beginnen, bijvoorbeeld in Irak, dan zei hij nee. Hij hield een beetje de controle over het wereldwijde terrorisme."

Verlichting

De oprichter en oud-leider van terreurorganisatie al-Qaida werd op 2 mei 2011, vandaag precies vijf jaar geleden, door Amerikaanse militairen gedood. "Dat was voor de Amerikanen een enorme verlichting", vertelt Colijn, die zijn eerste dag als directeur van Instituut Clingendael in Den Haag beleefde. "Het was het einde van een soort traumatische periode, waarin men zich begon af te vragen of het nog wel zin had om de oorlog in Afghanistan te voeren."

Bin Laden hield zich 'enigszins mysterieus' schuil in de bergen bij Abbottabad, een legerplaats in het noordwesten van Pakistan. Colijn: "Men vroeg zich af of die man eigenlijk nog wel iets deed. Maar zijn dood is toch wel een enorme slag geweest. Hij was de marktleider van het wereldterrorisme. Het heeft de onaantastbare positie van al-Qaida aangetast en er is concurrentie gekomen."

De plek bij de Pakistaanse stad Abbottabad waar Osama bin Laden verbleef

De defensiespecialist doelt onder meer op Islamitische Staat (IS). "Zij zijn duidelijk opgekomen en hebben hem overvleugeld. De dood van Bin Laden heeft in die zin een beetje een ironisch effect gehad."

Volgens Colijn profiteert IS nu van de verdeeldheid in Europa door de vluchtelingencrisis. "Ik denk niet dat ze dat van tevoren gepland hebben, maar ze nemen het nu wel mee. Het geval dat in die vluchtelingenstroom mensen ook met jihadbedoelingen meekomen naar Europa en dat wij ons daar vreselijk veel zorgen over maken, dat wordt door IS nu wel uitgebuit. Maar ik denk niet dat het tot de oorspronkelijke strategie behoorde."

Terrorisme is volgens Colijn groter geworden sinds de aanslagen op 11 september 2001 in de Verenigde Staten. "Er zijn rapporten geschreven dat er sinds 9/11 tot nu toe 2000 miljard dollar aan de 'global war on terrorism' is uitgegeven, alleen al door de Amerikanen. Dat is al het ongelofelijke bedrag van 15 miljoen dollar per uur."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl