Reuters

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry probeert in Genève nieuwe afspraken te maken over een staakt-het-vuren in Syrië. Een eind februari overeengekomen tijdelijk bestand wordt voortdurend geschonden, vooral in Aleppo. De afgelopen week waren er hevige bombardementen in de grootste stad van Syrië, waar zeker 250 mensen bij omkwamen.  

Afgelopen week kondigde het Syrische leger een nieuwe gevechtspauze aan in delen van het land, maar Aleppo zat daar niet bij. Kerry zegt dat zijn belangrijkste missie is om een eind te maken aan het geweld in Aleppo. Ook wil hij dat de strijdende partijen terugkeren aan de onderhandelingstafel met VN-gezant Staffan de Mistura.

Kerry zal de komende dagen met De Mistura overleggen. Hij sprak al met zijn Jordaanse collega Nasser Judeh. Kerry heeft de Russen opgeroepen om druk uit te oefenen op het regime van de Syrische president Assad om een eind te maken aan het geweld in Aleppo.   

Bij zijn aankomst in Genève zei Kerry dat er directe gesprekken met de Russen plaatsvinden. "Dit zijn essentiële uren. We willen met de Russen samenwerken", zei de minister. 

Kerry benadrukte dat een VN-resolutie oproept tot een bestand dat voor het hele land geldt en hulpverleners toegang geeft tot de oorlogsgebieden. "De hoop is dat we vooruitgang kunnen boeken." 

De Russische minister Lavrov is niet in Genève aanwezig.

Kerry met zijn Jordaanse collega Nasser Judeh Reuters

STER reclame