Tafel Studio Voetbal 1 mei
NOS Voetbal

'Alle lijntjes komen bij elkaar bij Ajax'

Normaal gesproken pakt Ajax komende zondag op bezoek bij De Graafschap de landstitel, maar in Studio Voetbal waarschuwen de gasten dat het nog mis kan gaan. "Ajax kan verliezen bij De Graafschap, door een late goal van Ted van de Pavert bijvoorbeeld", zegt Willem Vissers van de Volkskrant.

Arno Vermeulen herinnert aan het 'Waterman-syndroom', aan AZ dat in 2007 na een rode kaart voor keeper Boy Waterman de titel verspeelde bij Excelsior op Woudestein (3-2 verlies). Jan Mulder wijst op de druk als handicap. "Ik heb met Anderlecht weleens 20 punten voorsprong gehad, maar in de kampioenwedstrijd konden heel beroemde spelers de bal niet vooruit schieten."

'Van der Hoorn/Viergever of Ramos/Pepe?'

Co Adriaanse zag tegen FC Twente een uitblinkende Ajax-doelman Jasper Cillessen ("absolute topkeeper") en met doelpuntenmaker Vaclav Cerny ("moeilijker af te stoppen dan El Ghazi") een groot talent. Willem Vissers genoot vooral van Amin Younes: "Voor de Nederlandse competitie een uitstekende speler."

Met Mike van der Hoorn en Nick Viergever heeft Ajax na de winterstop een uit nood geboren verdedigingscentrum. "Dat gaat Ajax punten kosten, dacht iedereen, maar het heeft ze geen punten gekost", zegt Vermeulen. "Toch knap."

'Ervaren PSV incasseert te veel goals'

"Toch merkwaardig", zegt Adriaanse. "Van Van der Hoorn en Viergever werd gezegd dat ze niet goed genoeg waren." Vissers: "Dat is het mooie van dit Ajax. Alle lijntjes komen bij elkaar. Van der Hoorn en Viergever komen nu boven water."

Willem Vissers vergelijkt het centrum van Ajax met het veel meer ervaren verdedigingsduo van PSV, Jeffrey Bruma en Héctor Moreno. "Met zulke ervaren verdedigers hebben ze te veel goals tegen gekregen. Ajax deed het met jonge, onervaren verdedigers een stuk beter. Het is knap dat dit Ajax boven het veel hoger aangeslagen PSV staat."

'Hele team Ajax verdedigt goed'

De vraag is of Ajax zich eventueel kan staande houden in de Champions League, zoals PSV wel deed. "Van der Hoorn/Viergever is een goed duo, maar vergeleken met Ramos/Pepe?", aldus Adriaanse. "Die kunnen niet beter voetballen, maar wel beter tegenhouden. Ajax heeft het voordeel dat het team grotendeels bij elkaar blijft."

Volgens Vermeulen heeft Ajax nog twee spelers nodig: "Hakim Ziyech en een spits."

'DWS als Leicester, Geurtsen als Vardy'

Waar Ajax een gebruikelijke favoriet is voor de Nederlandse titel, is Leicester City nu de belangrijkste kandidaat voor het Engelse kampioenschap. Willem Vissers schaart het sprookje onder de beste teamprestaties in het voetbal. "Als Denemarken op het EK van 1992."

Co Adriaanse herinnert als kind van de Spaarndammerbuurt in Amsterdam aan een verleden, aan de landstitel van DWS in 1964, als promovendus uit de eerste divisie. "Frans Geurtsen was de Vardy van DWS. Hij werd topscorer."

'DWS als Leicester, Geurtsen als Vardy'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl