Militanten van Islamitische Staat (IS) in Syrië (foto: november 2015)
NOS Nieuws

'IS voert meer aanvallen uit om aandacht af te leiden'

Islamitische Staat heeft in de eerste drie maanden van het jaar het aantal aanslagen en aanvallen flink opgevoerd. Vooral in Irak, Syrië en Libië is IS veel actiever, zegt het Amerikaanse bureau IHS. Dat onderzoeksbureau analyseert onder meer terrorisme.

Persbureau Reuters heeft het IHS-rapport over het eerste kwartaal van dit jaar ingezien. In de eerste drie maanden waren er 891 aanvallen in Irak en Syrië. Dat is meer dan in welke andere drie maanden dan ook sinds IS in 2014 grote delen van die twee landen veroverde. Bij de aanvallen dit jaar zijn zeker 2150 mensen gedood.

IS wil zo de aandacht afleiden van andere problemen, stelt een IHS-onderzoeker. "IS richt zich steeds meer op geweld waarbij veel slachtoffers vallen naarmate de organisatie verder onder druk komt te staan", zegt onderzoeker Matthew Henman. "Aanslagen en aanvallen met een hoge attentiewaarde waarbij veel slachtoffers vallen zijn een beproefde methode om de aandacht af te leiden van andere problemen. Het gebruikte geweld is om zowel intern als extern een boodschap af te geven."

Coalitie

Sinds 2014 heeft IS in Irak zo'n 40 procent en in Syrië ongeveer 20 procent van zijn gebied verloren, zegt het Amerikaanse ministerie van Defensie. In Syrië staat de organisatie onder druk door aanvallen van het Syrische regeringsleger. Dat heroverde met hulp van Russische luchtaanvallen onder meer de historische stad Palmyra op IS.

In andere delen van Syrië voert een coalitie onder leiding van de Amerikanen luchtaanvallen uit. Die coalitie bombardeert ook IS-stellingen in Irak. Daar heeft het Iraakse leger de laatste tijd successen geboekt tegen IS, onder meer door de herovering van Ramadi. In het noorden van het land is IS in gevechten verwikkeld met Koerdische strijders.

Ook in Libië nam het geweld door IS fors toe. Daar heeft de organisatie de stad Sirte ingenomen en valt het olievelden aan. Ook is er steeds meer activiteit rond de Libische stad Sabratha, een springplank voor IS-aanvallen in Tunesië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl