Betoging tegen TTIP 18 april in Berlijn AFP

Greenpeace slaat alarm over het vrijhandelsverdrag TTIP dat in de maak is. De organisatie heeft geheime documenten over de inhoud van de onderhandelingen tussen de VS en de EU over het verdrag en zegt die morgenochtend te zullen onthullen. Als het aan Greenpeace ligt worden de onderhandelingen gestaakt.

Uit de stukken blijkt volgens Greenpeace dat de EU bereid is de VS te volgen in slechtere keuzes als het gaat om milieu, voedselveiligheid en klimaat. "De EU en VS lijken de belangen van multinationals boven de bescherming van mens en milieu te stellen." Er zou sprake zijn van "een gigantische verschuiving van de macht van burgers naar grote bedrijven". 

Veel omstreden punten in de onderhandelingen waren al bekend. Er is onder meer veel onenigheid over het testen van producten. In de EU mogen alleen bewezen veilige producten op de markt komen. Onder druk van de VS zou dat worden veranderd in het Amerikaanse principe: gevaarlijke stoffen worden niet verboden, maar 'gemanaged'.

Dierproeven

Volgens Faiza Ouhlasen van Greenpeace blijkt uit de artikelen dat de handhaving van de EU-regelgeving onder druk komt te staan. "Minister Ploumen zei eerder dat aan onze hoge standaarden niet wordt getornd, maar uit meerdere artikelen blijkt dat de regelgeving wel degelijk onder druk komt te staan." 

RTL Nieuws, dat de stukken al in handen heeft, beschrijft een aantal struikelblokken waarover de VS en EU onderhandelen. Zo wil de VS dat Amerikaanse wijnboeren ook champagne mogen produceren en de naam champagne op de flessen mogen zetten. Tot nu toe is champagne een voor Franse boeren beschermde naam.

Verder zou Amerikaanse cosmetica naar Europa mogen worden geëxporteerd die op dieren is getest, terwijl op dieren geteste make-up in Nederland verboden is.

STER reclame