Ridgeciano Haps (l) en Mattias Johansson vieren de 2-1

AZ wint ruim van De Graafschap

AZ heeft een grote stap gezet op weg naar Europees voetbal. De ploeg van coach John van den Brom won in Alkmaar met 4-1 van De Graafschap en verstevigde de vierde plaats, die uiteindelijk recht geeft op een ticket voor de derde voorronde van de Europa League. De Graafschap is door de nederlaag veroordeeld tot de nacompetitie.

De Superboeren begonnen nog sterk aan de wedstrijd en kwamen na zeven minuten zowaar op 1-0 via Mark Diemers, die voor de derde keer in zijn loopbaan scoorde en voor de derde keer was dat tegen AZ.

De Alkmaarders waren daarna wakker, gingen agressiever spelen en kwamen al snel langszij. Bryan Smeets vloerde Dabney Dos Santos, waarna Vincent Janssen vanaf de stip zijn 26ste seizoenstreffer liet aantekenen. Ridgeciano Haps en Alireza Jahanbakhsh voerden voor rust de score verder op, beiden na balverlies van Robin Pröpper.

AZ bleef met het oog op het doelsaldo ook na rust de aanval zoeken. Janssen en Celso Ortiz misten grote kansen, terwijl Vincent Vermeij uit een counter voor 2-3 had kunnen zorgen.

Beslissing in Utrecht

Een kwartier voor tijd werd het alsnog 4-1 voor AZ: Joris van Overeem gleed een voorzet van Jahanbakhsh binnen.

Volgende week strijden AZ (56 punten) en FC Utrecht (53 punten) in een onderling duel om de vierde plaats. De Utrechters moeten thuis met minstens drie doelpunten verschil van de Alkmaarders winnen om Europa in te mogen.

De Graafschop-verdediger Robin Pröpper is geschorst voor het laatste competitieduel met Ajax. De Arnhemmer kreeg in het uitduel tegen AZ (4-1 nederlaag) zijn elfde gele kaart.

"Ik baal er van dat ik tegen Ajax niet kan spelen", aldus Pröpper tegenover De Gelderlander. "Ik had mijn broer Davy (middenvelder van PSV, red.) graag nog willen helpen in de strijd om het kampioenschap, maar ik ben nu gedwongen rust te nemen tot aan de play-offs."