ANP
NOS Nieuws

Emile Roemer opnieuw lijsttrekker SP

Emile Roemer is bij de Tweede Kamerverkiezingen volgend jaar opnieuw lijsttrekker van de SP. Leden konden zich tot vandaag melden als tegenkandidaat, maar dat is niet gebeurd.

In 2010 volgde Roemer Agnes Kant op als fractievoorzitter van de partij. Bij Kamerverkiezingen dat jaar en in 2012 haalde de SP onder zijn leiding 15 zetels. In de laatste Peilingwijzer staat de partij op 14 à 18 zetels.

De volledige kandidatenlijst wordt waarschijnlijk in september bekendgemaakt. Een commissie onder leiding van partijvoorzitter Ron Meyer heeft de afgelopen weken gesprekken gevoerd met huidige Kamerleden. Vier van hen hebben al aangegeven niet opnieuw verkiesbaar te zijn.

Andere lijsttrekers

In aanloop naar de verkiezingen op 15 maart zal Roemer het opnemen tegen vertrouwde opponenten. Namens het CDA gaat Sybrand Buma door als lijsttrekker, bij D66 doet Alexander Pechtold dat opnieuw en Kees van der Staaij is wederom voorman van de SGP. Omdat de PVV geen vereniging is, staat het lijsttrekkerschap van Geert Wilders niet ter discussie.

Nieuwkomers zijn Jesse Klaver (GroenLinks) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie).

Van de grote partijen moeten alleen VVD en PvdA nog een lijsttrekker kiezen. Eerder lieten Mark Rutte en Diederik Samsom doorschemeren die klus best opnieuw te willen doen; de vraag is of zij worden uitgedaagd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl