AFP

President Obama heeft voor het laatst ongestraft zijn politieke rivalen én vrienden belachelijk gemaakt op het jaarlijkse galadiner voor Witte Huis-verslaggevers.

"Het is een eer om mijn laatste Correspondents' Dinner te doen. Misschien is het zelfs überhaupt de laatste keer ooit; het zou weleens het einde van de republiek kunnen zijn", opende Obama de speech.

Maar van die onheilsvoorspelling kwam hij snel weer terug. "Volgend jaar rond deze tijd staat hier iemand anders. Het is nog wel een gok welke vrouw dat zal zijn."

Hoogtepunten uit Obama's Correspondents' Dinner-speech

Obama had niet alleen positieve opmerkingen over presidentskandidaat Hillary Clinton, die er niet bij was. "Als mijn grappen goed vallen, gebruik ik ze volgend jaar bij Goldman Sachs." Na haar vertrek als buitenlandminister toucheerde Clinton honderdduizenden dollars voor speeches bij die bank.

Over de andere Democratische kandidaat, die wel in de zaal zat, zei Obama: "Kijk 'm zitten, Bernie Sanders, hij ziet eruit als een miljoen dollar. Of in zijn woorden: als 37.000 keer 27 dollar".

Sanders laat zich voorstaan op het feit dat een gemiddelde donatie aan zijn campagnekas 27 dollar is, terwijl Clinton veel hogere bedragen zou krijgen van rijke particulieren en bedrijven.

Maar veel aandacht ging natuurlijk uit naar de Republikeinen en in het bijzonder de nominatie voor de presidentskandidaat. Het is een publiek geheim dat veel leiders in die partij niet blij zijn dat alleen Donald Trump en Ted Cruz over zijn als kanshebbers.

"Wij vroegen van tevoren wat mensen wilden eten: biefstuk of vis. Velen van jullie schreven 'Paul Ryan' op." De populaire Ryan heeft al meerdere malen gezegd dat hij niet beschikbaar is als presidentskandidaat, maar er doen hardnekkige geruchten de ronde dat hij naar voren geschoven zal worden op de Republikeinse conventie.

Aan het eind van de speech van de president zit altijd een serieuzer gedeelte over persvrijheid. Toen Obama daaraan begon, had hij het nog nauwelijks over het meest voor de hand liggende onderwerp gehad: Donald Trump. 

"Nu een wat zwaarder deel, een vrije pers is essentieel voor onze democratie...", begon Obama. "Nee, ik maak een grap. Jullie weten ook wel dat ik het over Trump moet hebben. Zo kan ik toch niet eindigen."

Net als Clinton zat ook Trump niet de zaal. "Ik ben daar heel teleurgesteld over", zei Obama. "Is dit diner te gewoontjes voor hem? Zit-ie nu thuis een Trump Steak te eten en beledigingen aan Angela Merkel te twitteren?"

"Er is veel kritiek op Donald Trump. Hij zou bijvoorbeeld buitenlandervaring missen", zei de president over Trump, die lang eigenaar was van het bedrijf dat Miss World-verkiezingen organiseert. "Trump mist geen ervaring; hij kent miss Zweden en miss Argentinië."

En daar hield Obama het bij wat betreft Trump. "Ik heb nog veel meer materiaal, maar ik houd me in, in tegenstelling tot jullie van de pers", zei hij. 

Amerikaanse media kregen het verwijt dat ze van de miljardair een kanshebber hebben gemaakt door alles wat hij doet aandacht te geven. "Ik hoop dat jullie trots op jezelf zijn. Trump wilde eigenlijk alleen wat promotie voor zijn hotelbusiness."

STER reclame