Lee Jobber is waarschijnlijk Leicesters grootste fan
NOS Nieuws

'Als Leicester wint is er slechts één woord: ongelooflijk'

  • Tim de Wit

    Correspondent Groot-Brittannië

  • Suse van Kleef

    Correspondent Groot-Brittannië

  • Tim de Wit

    Correspondent Groot-Brittannië

  • Suse van Kleef

    Correspondent Groot-Brittannië

Britse media noemen het al het voetbalsprookje van de eeuw. Als Leicester City morgen van Manchester United wint, dan pakken ze voor het eerst in de geschiedenis de titel in de Premier League, de rijkste en grootste voetbalcompetitie in de wereld.

Niemand die dat ooit durfde te dromen. De club stond vorig jaar nog op het punt te degraderen, won nooit een grote prijs en de complete selectie is net zo veel waard als de spits van Manchester United.

Lee Jobber (36) is één van de meest fanatieke Leicester-aanhangers. In de afgelopen 25 jaar heeft hij slechts een handvol wedstrijden gemist. Daarnaast is hij één van de bekendste sfeermakers. Hij zweept bij elke wedstrijd de supporters op met een enorme trommel, om iedereen aan het zingen te krijgen. Maar Lee is vooral beroemd vanwege zijn gigantische collectie tatoeages. 150 zijn het er, bijna allemaal Leicester-gerelateerd.

'Ik heb op mijn rug nog wel plek voor een tattoo van Leicester-trainer Ranieri'

Jobber is gewend om te lijden als fan. Zijn team verkeert meestal in de onderste regionen en duikelt regelmatig naar een lagere divisie. Om ineens de grote favoriet te zijn voor de titel is daarom volkomen onwerkelijk. "Normaal gesproken kon je na een nederlaag in het weekend tot woensdag niet tegen me praten. Maar dit seizoen winnen we bijna alles. Dit is een verhaal dat je niet eens kunt verzinnen."

Ook de stad is compleet in extase. Van jong tot oud, iedereen draagt vol trots de blauwe kleuren van de club. "Het is een soort wonder, het is echt fantastisch", zegt de 80-jarige Judith in de drukke winkelstraat van Leicester. En ook zij volgt de club op de voet. "Ik ga naar elke thuiswedstrijd."

Judith (links) gaat naar elke thuiswedstrijd. Rachel (rechts) kijkt thuis

Veel fans roemen de trainer, de Italiaan Claudio Ranieri, die van een onbekende groep spelers een succesformatie wist te smeden.

Al zit het echte geheim volgens clubhistoricus John Hutchinson in de scouting. Leicester wist met betrekkelijk weinig financiële middelen zeer talentvolle spelers op te sporen. Van Jamie Vardy, de uitblinker in de voorhoede, had tot vorig jaar nog niemand gehoord. Slechts 1,3 miljoen euro betaalde de club voor hem. De andere ster voorin is de Algerijn Riyad Mahrez, die voor een half miljoen euro uit de Franse tweede divisie naar Leicester overkwam.

"Steve Walsh, onze assistent-trainer, is een meester in het ontdekken van talent. We hebben een geweldig scoutingsapparaat. Daarmee is de basis gelegd voor dit ongelooflijke succes", zegt Hutchinson.

Clubhistoricus John Hutchinson

En dus klinkt in het King Power Stadium in Leicester, waar ruim 30.000 fans in kunnen, volgend seizoen de hymne van de Champions League. Hutchinson hoopt op een bezoek van de allergrootste clubs. "Barcelona, Real Madrid, Bayern München, Ajax voor mijn part. Er is slechts één woord voor dit alles: ongelooflijk."

Als clubhistoricus viel hij de afgelopen jaren voortdurend in herhaling. Zo moest hij met oude verhalen de geschiedenis van de club levend houden. "Maar als we kampioen worden, wordt alles anders. Daarmee gaan we onze geschiedenis herschrijven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl