PvdA wil meer brede scholen voor verbonden samenleving

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Samsom: leerlingen moeten beter de kans krijgen te wisselen van niveau

De PvdA wil meer "brede scholengemeenschappen". Daar moeten kinderen makkelijk kunnen overstappen van het ene schooltype naar het andere. "Op die manier kan ook een verkeerde keus op 12-jarige leeftijd snel en soepel worden hersteld", zegt partijleider Samsom. 

Volgens Samsom dragen categorale scholen, zoals bijvoorbeeld aparte gymnasia, bij aan een grotere scheiding in het onderwijs. Brede scholengemeenschappen bieden de beste garantie voor een verbonden samenleving, vindt de PvdA-leider. Ze moeten alleen niet te groot zijn.

Samsom is niet van plan categorale scholen te verbieden, maar hij vindt wel dat brede scholen "meer ruimte" moeten krijgen. Hij denkt daarbij aan investeringen waardoor scholen extra lesuren aan kunnen bieden. Daarnaast moet er meer geld beschikbaar komen om scholen veilig te houden. Om dat te bereiken wil de PvdA dat de totale onderwijsbegroting de komende jaren miljarden euro's groeit.

Dreigende tweedeling

De partij viert vandaag en morgen het 70-jarig bestaan en partijleider Samsom vindt tegengaan van "de dreigende tweedeling in het onderwijs" een van de prioriteiten voor de komende tijd. 

Onlangs constateerde de Inspectie voor het Onderwijs dat kinderen van hoogopgeleide ouders vaker een hoger advies voor de middelbare school krijgen dan even slimme kinderen van ouders met een lage opleiding. Samsom zegt daarover dat dat rapport sociaal-democraten recht in het hart treft. "Segregatie in het onderwijs moet worden opgelost en niet versterkt." De PvdA wil dat er in de toekomst meer geld naar onderwijs gaat.

De regeringspartij wil ook dat kinderen eerder met school beginnen. Kinderen tussen 2 en 4 zouden op die manier "spelenderwijs moeten leren om met elkaar op te trekken". Volgens Samsom is het goed voor de ontwikkeling van kinderen als ze al op jongere leeftijd naar school gaan en is dat ook beter voor de "verbinding in de samenleving".

STER Reclame