Premier Rutte gelooft niet dat het helpt om in het openbaar stoere woorden te spreken tegen andere landen, zoals Turkije.
NOS Nieuws

Rutte: Bokito-gedrag gaat ons nergens brengen

Premier Rutte weigert andere landen in het openbaar de les te lezen over zaken als vrije meningsuiting en persvrijheid. "Bokito-gedrag gaat ons nergens brengen", zegt hij in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen.

Hij reageert op de kwestie van de Turks-Nederlandse columniste Ebru Umar, die vanwege kritische tweets over president Erdogan Turkije niet uit mag. Het kabinet probeert Umar via diplomatieke weg terug naar Nederland te krijgen en Rutte heeft de afgelopen week enkele malen met zijn collega Davutoglu gebeld.

Mijn ego

Sommige critici vinden dat Rutte te mild reageert en veel stoerdere woorden moet gebruiken. Maar Rutte waakt er naar eigen zeggen voor om "als een soort Bokito" voor Nederland te gaan staan. "Dat zou ten koste gaan van Ebru's terugkeer en dan doe ik het niet goed. Dan ben ik met mijn ego bezig en niet met de zaak."

Over de voortgang van de diplomatieke gesprekken zegt Rutte weinig. Wel denkt hij dat het nog zeker tot eind volgende week duurt voor er meer duidelijkheid is over de columniste. Donderdag heeft Rutte nog telefonisch contact met haar gehad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl