De zwaar beschadigde kliniek van Artsen zonder Grenzen in Kunduz
NOS Nieuws

Geen strafvervolging voor aanval VS op AzG-kliniek

De Amerikaanse militairen die waren betrokken bij een aanval op een ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in Afghanistan worden niet strafrechtelijk vervolgd. Ze worden alleen door het leger disciplinair gestraft, heeft het Pentagon bekendgemaakt. Bij de aanval vorig jaar oktober kwamen 42 mensen om het leven.

De aanval op het ziekenhuis in Kunduz was een vergissing. Het Pentagon heeft onderzocht waardoor die kwam. Volgens generaal Votel ging het om een combinatie van menselijke fouten, het falen van technische systemen en procesmatige fouten.

Ziekenhuis Artsen zonder Grenzen in puin na bombardement

Niet-aanvalslijst

Bij de presentatie van het onderzoeksrapport vertelde de generaal dat het ziekenhuis op een niet-aanvalslijst stond, maar dat de betrokken militairen geen toegang hadden tot die lijst. De aanval werd uitgevoerd met een vliegtuig. Geen enkel lid van de bemanning realiseerde zich dat er een ziekenhuis werd beschoten.

Aan overlevenden en nabestaanden van de slachtoffers is smartegeld toegekend: 3000 dollar voor gewonden en het dubbele voor nabestaanden van overledenen. Volgens generaal Votel is dat een gebaar van sympathie. "Dit mag niet worden gezien als een formele compensatie, het zegt ook niks over de waarde van een mensenleven."

Onvergeeflijk

Gewonden en nabestaanden hebben boos gereageerd op het Amerikaanse besluit om de betrokken militairen niet te vervolgen. Zabibullah Neyazi, een verpleger die zijn linkerarm, een oog en een vinger van zijn rechterhand verloor, zei tegen persbureau AP de aanval "onvergeeflijk" te vinden. Hij zei dat hij en andere slachtoffers gerechtigheid willen.

Alleen administratieve straffen vindt Neyazi onvoldoende. "Er zou een rechtszaak in Afghanistan moeten plaatsvinden, in onze aanwezigheid, in de aanwezigheid van de families van de slachtoffers, om ze tevreden te stellen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl