Esso is eigendom van ExxonMobil.
NOS Nieuws

Winst ExxonMobil ruim gehalveerd

ExxonMobil, een van de grootste oliebedrijven ter wereld, heeft zijn winst het afgelopen kwartaal ruim zien halveren ten opzichte van een jaar eerder.

Het bedrijf heeft veel last van de lage olie- en gasprijzen en de lage marges op raffinage-activiteiten. Dankzij inkomsten uit de chemietak viel de winst niet nog lager uit.

Slechtste resultaat

Afgelopen kwartaal maakte het bedrijf 1,8 miljard dollar winst. Een jaar geleden was dat in dezelfde periode 4,9 miljard dollar. Het was volgens persbureau Bloomberg het slechtste resultaat van het bedrijf in zeventien jaar.

Eerder deze week verlaagde kredietbeoordelaar Standard & Poor's de status van ExxonMobil al van AAA naar AA+. Sinds de jaren 30 had het bedrijf de status AAA.

Shell en BP

Olie- en gasbedrijven hebben het zwaar door de lage grondstofprijzen. Daarnaast ligt ExxonMobil onder vuur van aandeelhouders die zeggen dat ze hun plannen moeten omgooien om de schade door klimaatverandering te beperken.

BP maakte eerder deze week zijn kwartaalresultaten bekend; die waren met 80 procent gedaald. Shell maakt zijn kwartaalcijfers volgende week bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl