De poort van de zwaar beveiligde EBI in Vught
NOS Nieuws

Dijkhoff wil Mohammed B. in zwaar regime houden

Staatssecretaris Dijkhoff wil dat Mohammed B. gevangen blijft in de extra beveiligde inrichting (EBI) in Vught. Als dat niet kan, moet de moordenaar van Theo van Gogh naar een andere zwaar beveiligde gevangenis, maar Dijkhoff is tevreden met Vught. "Hij zit daar vast en zit er veilig weggestopt. Hij zit er nu tien jaar. Ik zie niet meteen reden om daar iets aan te doen."

Vanochtend oordeelde een speciale commissie dat B. lang genoeg in de gesloten afdeling heeft gezeten en dat dit in strijd is met internationale verdragen. Dijkhoff moet van de commissie met extra motivering komen waarin opnieuw wordt aangetoond waarom een langer verblijf in de EBI gerechtvaardigd is.

De EBI is bedoeld voor gevangenen met een extreem vluchtrisico of gedetineerden die een maatschappelijk risico vormen als ze ontsnappen.

'Mohammed B. zit er veilig weggestopt'

Dijkhoff zegt dat hij het nieuwe bewijs zal leveren. Hij wil voorkomen dat B., die is veroordeeld tot levenslang, verhuist naar een normale gevangenis. "Ik heb wel meer zware regimes dan alleen de EBI in Vught. Die zijn er speciaal voor figuren met dit soort denkbeelden, die gruwelijke daden plegen. Volgens mij gaat het sowieso lukken om deze meneer op een plek te houden waar hij ver weg is van de samenleving."

Voor onze familie maakt het niets uit, zolang hij maar achter slot en grendel zit.

Johan van Gogh, vader van Theo

De vader van Theo van Gogh zegt dat het de familie niet uitmaakt waar Mohammed B. wordt opgesloten. "Zolang hij maar achter slot en grendel zit", zei Johan van Gogh in het NPO Radio 1-programma Nieuws en Co. "Wat mij betreft blijft hij zitten waar hij zit, maar als hij op een andere plek komt, het zij zo. Het gaat langs ons heen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl