EPA
NOS Sport

Alleen met geluk behaalt Verstappen een 'medaille' in Sotsji

  • Louis Dekker

    Commentator F1

  • Louis Dekker

    Commentator F1

Drie keer op rij scoorde Max Verstappen dit seizoen WK-punten. In de Grand Prix van Rusland is een finish in de toptien opnieuw zijn doel. "Drie teams zijn waarschijnlijk te snel voor ons. De zevende plaats zou mooi zijn."

De Formule 1 vertoeft komend weekend in olympische sferen. Het circuit in Sotsji staat sinds 2014 op de racekalender. Wereldkampioen Lewis Hamilton won beide edities, maar de Brit beleeft een moeizame seizoensstart. Teamgenoot en rivaal Nico Rosberg pakte met zeges in Australië, Bahrein en China het maximale aantal punten: 75.

Hamilton moet het door een combinatie van pech en foutjes doen met 39 punten. Hij staat wel tweede, maar moet in Rusland zegevieren om de achterstand binnen de perken te houden.

Max Verstappen verheugt zich op z’n tweede Russische grand prix. Hij kent het circuit inmiddels op zijn duimpje, mede dankzij enkele trainingsuren in de simulator. "Het is een heel apart circuit met veel negentig gradenbochten. Dat maakt het heel moeilijk om juist in te schatten hoe je in moet sturen. De juiste lijn is lastig te vinden."

De 18-jarige Nederlander noemt de derde bocht als z’n favoriete deel het circuit. “Daar ga je vol gas voorbij de olympische vlaggen, die je al kunt zien wapperen als je bij bocht twee aankomt.”

EPA
De start van de grand prix van Rusland verliep voor Verstappen (r) niet vlekkeloos

Een punt in 2015

Vorig seizoen was Sotsji voor Verstappen ondanks de goede uitgangspositie een frustrerende race. "De kwalificatie ging erg goed en ik startte als negende, maar in de eerste bocht spinde Hülkenberg voor m’n neus. We raakten elkaar, ik kreeg een lekke band en m’n auto was bovendien beschadigd."

Verstappen finishte uiteindelijk als tiende in een race waar meer in had gezeten. "Ik kon door die schade niet het potentieel uit de auto halen. Uiteindelijk mochten we nog blij zijn met dat ene puntje."

De kans dat hij in Sotsji z’n eerste podiumplek behaalt is volgens Verstappen miniem. "Mercedes, Ferrari en Red Bull zijn sneller. En de concurrentie zit ook niet stil. Om op het podium te eindigen heb ik veel geluk nodig. Dat geldt niet alleen voor Sotsji, maar voor het hele seizoen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl