De zeugen in varkensfokkerijen krijgen meer biggetjes dan ze kunnen voeden ANP

Van Dam: Fokker moet vroege dood biggen voorkomen

time icon

Fokkers moeten binnen twee maanden met een oplossing komen om de hoge sterfte van biggetjes terug te dringen. Staatssecretaris Van Dam geeft de sector tot de zomer om het sterftecijfers omlaag te brengen.

Het gaat slecht met de gezondheid van biggetjes, waarschuwt Varkens in Nood. In 2015 stierven 6 miljoen biggen al voor de slacht, zegt de dierenwelzijnsorganisatie die 60.000 handtekeningen inzamelde. Die zijn vandaag bij de Tweede Kamer aangeboden.

De Kamer deelt de zorgen over de biggetjes. Zeugen werpen tegenwoordig veel meer biggetjes dan ze tepels hebben. De zwakke biggetjes krijgen te weinig melk en één op de zeven beestjes sterft binnen enkele weken. 

De staatssecretaris van Dierenwelzijn wil nu niet ingrijpen, omdat hij de varkensfokkers de kans wil geven zelf met oplossingen komen. "De sterfte moet naar beneden en de trend om teveel biggetjes te fokken moet worden gekeerd", zegt Van Dam. Als de sector niet voor de zomer met een plan komt, overweegt Van Dam zelf in te grijpen.

Hij ziet wel de problemen voor de varkensfokkers die in een internationale markt werken, waar andere landen de biggenproductie van wel steeds meer verhogen. 

STER Reclame