ANP
NOS Nieuws

700 miljoen extra voor taal en zorg vluchtelingen

Het kabinet trekt dit jaar en volgend jaar 700 miljoen euro uit voor taallessen, zorg en integratie van vluchtelingen en asielzoekers. "Ik ben tevreden dat het met het kabinet mogelijk bleek deze afspraak te maken. De uitvoering is nu aan de gemeenten", zegt VNG-voorzitter Van Zanen.

Vanmiddag zetten het kabinet en de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) hun handtekening onder afspraken over het vluchtelingenbeleid. Het plan heeft het motto 'Blijven is meedoen'. Doel is om vluchtelingen met een verblijfsvergunning zo snel mogelijk aan normaal werk te krijgen en naar school te laten gaan.

Het kabinet trok eerder al geld uit voor taal- en schakelklassen en voor integratieprojecten, daar komt vandaag 500 miljoen euro bij. Met het geld moeten gemeenten twee jaar lang 43.000 vluchtelingen per jaar laten integreren.

Zo snel mogelijk

Eerder werd al bekend dat gemeenten per vluchteling meer geld krijgen om ze taalles te geven en te begeleiden bij de integratie. Kinderen gaan zo snel mogelijk naar school, ook al loopt de asielprocedure van hun ouders nog.

"Wacht niet", zegt minister Asscher van Integratie tegen de gemeenten. De bedoeling is dat gemeenten zo snel mogelijk met vluchtelingen met een status in gesprek gaan om te zien wat zij kunnen en of dat past bij openstaande vacatures.

Financiële beloning

Het geld dat aan vluchtelingen en asielkinderen wordt besteed, komt niet uit het bestaande budget van de gemeenten. Van Zanen: "Dit mag niet ten koste gaan van de bestaande voorzieningen."

Gemeenten moeten ook zorgen voor extra woningen. Wie zijn best doet om nieuwe woningen te realiseren, krijgt een financiële beloning. De bonus-malusregeling waarvan eerst sprake was, komt te vervallen. Gemeenten krijgen overigens geen boete als zij hun doelstellingen niet halen.

Minister Plasterk rekent erop dat door de nieuwe afspraken gemeenten hun doelstelling proberen te halen. "Feit is dat er een heleboel huizen nog niet zijn en we denken dat die nu wél uit de pijplijn komen."

700 miljoen voor taal, zorg en integratie vluchtelingen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl