NOS Nieuws

Unieke vondst: arctische narwal aangespoeld in België

  • Gemeente Bornem
    De narwal
  • Gemeente Bornem
    De narwal wordt opgeruimd
  • RBINS
    De aangespoelde narwal

Twee Belgische wandelaars hebben een unieke vondst gedaan bij een sluis in de Schelde: een narwal. Nooit eerder werd een exemplaar van het arctische zeezoogdier in België gevonden.

Normaal gesproken komt de tandwalvis met de kenmerkende slagtand alleen voor in de poolzeeën rond Canada en Groenland. Er is slechts één geval bekend uit Nederland, uit 1912.

Belgische experts zeggen dat dit exemplaar ook een Nederlands tintje heeft, omdat hij via Nederlandse wateren naar België moet zijn gezwommen.

Raadsel

Het dier, een jong mannetje van 2 meter lang en 290 kilo zwaar, was gezien de staat van ontbinding waarschijnlijk al twee of drie weken dood. Het skelet zal worden opgenomen in de collectie van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.

Een expert van dat museum denkt dat de aanhoudende noordelijke wind het dier, ook wel de eenhoorn van de zee genoemd, mogelijk uit koers heeft geblazen. "Eergisteren was er ook al een tuimelaar aangespoeld in Oostende. Dat was sinds 1990 niet meer voorgekomen."

Hoe het dier zo ver de Schelde op is geraakt (zelfs voorbij Antwerpen), is nog een raadsel. De experts noemen het onwaarschijnlijk dat het dier dood stroomopwaarts is gedreven, maar er waren ook geen waarnemingen gemeld van een levende narwal in het drukbevaren gebied.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl