Eurocommissaris Frans Timmermans in het Europees Parlement EPA

Timmermans wil dat Turken modern paspoort invoeren

tijd van publicatie

Eurocommissaris Frans Timmermans denkt dat het voor de veiligheid van Europa goed is als Turkije een modern paspoort invoert waarin biometrische gegevens van de eigenaar zijn opgeslagen. 

In het vluchtelingenakkoord dat Turkije met de EU heeft gesloten, staat dat Turken in de toekomst visumvrij door Europa mogen reizen. "Het is bij een modern biometrisch paspoort makkelijker om te controleren wie de EU binnenkomt dan bij een ouderwets paspoort met een los visumvelletje", zei Timmermans in het Europees Parlement.

Voorwaarden

Timmermans zei verder dat Turken wat hem betreft alleen visumvrij door Europa mogen reizen als aan de voorwaarden die eerder werden gesteld, wordt voldaan. In totaal is er een lijst van 72 regels waar Turkije zich aan moet houden. Volgende week bekijkt de Europese Commissie of die worden nageleefd.

"We doen niets nieuws. Er waren al afspraken met Turkije om op termijn de visumplicht af te schaffen. Het enige wat we nu doen is dat hele proces versnellen", aldus Timmermans. "Ze zeggen dat ze aan alle voorwaarden kunnen voldoen. We zullen zien, maar de voorwaarden zijn helder en daar marchanderen we niet mee." 

STER reclame