Het huis waar vorig jaar twee babylijkjes werden gevonden ANP

Yasmine M. herinnert zich weinig van haar dode baby's

tijd van publicatie

Voor de rechtbank in Alkmaar is de behandeling begonnen van de zaak tegen Yasmine M., de moeder van drie overleden baby's die in Alkmaar en Heerhugowaard werden gevonden. 

M. is zelf in de rechtszaal aanwezig. Ze wordt vervolgd voor doodslag op Skye, een van haar kindjes, en voor het verbergen van drie babylijkjes. Skye is vorig jaar oktober door een speurhond gevonden op de zolder van een huis in Heerhugowaard.

Twee andere gevonden lichaampjes, van haar dochtertjes Angelina en Caithlyn, waren in vergaande staat van ontbinding. Daardoor kon niet worden vastgesteld of de baby's dood zijn geboren of later zijn overleden, al dan niet door toedoen van Yasmine M. 

Eerder werd ze wel verdacht van het doden van alle drie de kindjes.

Stille tocht

Angelina, van wie het lichaampje in 2014 werd gevonden in een park in Alkmaar, was niet voldragen en het is onduidelijk of ze heeft geleefd. Ze is vermoedelijk ter wereld gekomen na een zwangerschap van 32 of 33 weken.

M. legde Angelina in het park in de hoop dat ze gevonden werd, maar wilde er verder niet bij betrokken zijn. Ze heeft meegelopen in een stille tocht ter herdenking van Angelina, zonder dat andere deelnemers wisten dat ze de moeder was.

Caithlyn was wel voldragen. Haar overschot werd door buren gevonden in een schuur in Heerhugowaard. De lichaampjes van zowel Angelina als Caithlyn waren verpakt in plastic.

Uit dna-onderzoek bleek dat M. de moeder was van alle drie. Bij geen van de baby's zijn sporen van geweld gevonden. Voor de rechtbank zei M. weinig herinneringen aan de baby's te hebben.

Ze kan niet zeggen of ze wist dat ze zwanger was van Caithlyn, die op de wc geboren zou zijn. Op de vraag van de rechter waarom ze geen hulp had ingeroepen antwoordde ze dat ze dat niet wist. "Anders had ik het wel gedaan."

M. was bang voor iedereen en wilde geen fouten maken. Ze deed naar eigen zeggen nooit iets goed. Ze ging ervan uit dat het baby'tje in de schuur niet gevonden zou worden.

Ook aan de zwangerschap en geboorte van baby Skye heeft ze weinig herinneringen. Ze weet niet meer of ze het kindje heeft gevoed. Op een dag zag ze het in bad liggen, maar ze weet niet of ze dat zelf heeft gedaan. Ze wilde de baby niet doden, dat zou ze niet kunnen, zegt ze nu.

Andere vaders

De meisjes hadden alle drie een andere vader. Twee van hen zijn opgespoord: de vaders van Angelina en Caithlyn. Wie de vader is van Skye is onbekend. Tijdens de rechtszaak kwam naar voren dat M. op veel verschillende adressen in Alkmaar woonde en contact had met hulpverleningsinstanties.

M. is onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Daar is vastgesteld dat ze emotioneel kwetsbaar is en passief in het leven staat. Er is geen duidelijke verklaring waarom ze zo weinig herinneringen heeft.

STER reclame