'Stop met extra kosten voor betalen met creditcard'

ANP

Het moet afgelopen zijn met de extra kosten die in rekening worden gebracht voor het gebruik van betaalmiddelen als een creditcard, vindt Tweede Kamerlid Van Vliet. De ex-PVV'er verdedigt vandaag zijn initiatiefwet, waarin hij wil regelen dat de kosten voor betaalmiddelen niet meer aan de klant mogen worden doorberekend.

Van Vliet stoort zich eraan dat er bij het bestellen op internet vaak extra kosten in rekening gebracht worden. "Boek maar eens een vliegticket online, dan komt er bij het betalen altijd iets bovenop", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Niet transparant

Volgens de politicus zijn de kosten die in rekening worden gebracht niet transparant, en betekent het in de praktijk vaak een extra marge voor de winkelier. 

Hij wijst erop dat betaalmiddelen als contant betalen en pinnen ook geld kosten voor de verkoper. "Maar dat nemen ze dan voor lief, of het zit al verrekend in de kostprijs van het product. Mijn wetsvoorstel zegt eigenlijk: doe dat nou voor alle betaalmiddelen."

Van Vliet benadrukt dat EU-landen door de Europese Commissie expliciet zijn opgeroepen om een dergelijk verbod in te voeren. Hij denkt dan ook dat er in de Tweede Kamer brede steun is voor zijn voorstel.

Het verbod zou consumenten jaarlijks zo'n 36,5 miljoen euro besparen. De VVD vraagt zich af wat daar uiteindelijk van overblijft als winkeliers de creditcardkosten een op een in hun prijzen gaan doorvoeren.

Gebruiker moet betalen

Detailhandel Nederland is tegen de initiatiefwet van Van Vliet. "Wij zijn van mening dat de gebruiker van de creditcard moet betalen voor de extra kosten. Betalen met een creditcard is immers duurder voor de winkelier dan andere betaalmogelijkheden", aldus woordvoerder Michel van Bommel. 

Van Bommel is bang dat consumenten die pinnen of contant betalen straks de dupe worden van het doorberekenen van creditcardkosten in de kostprijs. 

STER Reclame