AFP
NOS Nieuws

Trump wil banden met Rusland en China aanhalen

De Republikeinse presidentskandidaat Trump heeft bij de bekendmaking van zijn buitenlandbeleid gezegd dat hij de betrekkingen met Rusland en China wil verbeteren.

Trump zei dat de VS door zowel bondgenoten als vijanden belachelijk wordt gemaakt. Dat komt volgens hem doordat sinds de Koude Oorlog de VS een zwak buitenlands beleid heeft gevoerd, zonder enige visie.

Zo heeft president Obama volgens Trump toegestaan dat China misbruik maakt van de Amerikaanse economie, onder meer door bedrijfsspionage. "China heeft respect voor sterke landen en door toe te staan dat de Chinezen de VS financieel misbruiken, zijn we al het respect kwijtgeraakt", zei Trump.

Hij wil het respect van China terugwinnen en daarna de Chinezen dwingen het Noord-Koreaanse atoomprogramma in toom te houden.

Deal met Moskou

Met de Russen wil hij vooral kijken naar onderwerpen waar beide landen het over eens zijn, bijvoorbeeld de strijd tegen Islamitische Staat. "Ik geloof dat de spanningen kunnen afnemen en de betrekkingen met Rusland verbeterd kunnen worden", zei hij.

Als er geen deal met de Russen gesloten kan worden waarbij de Amerikanen beter eruit komen, dan verlaat hij snel de onderhandelingstafel. "Zo simpel is dat."

Trump: Amerika en de Amerikanen eerst.

Verder waarschuwde Trump de NAVO-landen opnieuw dat ze een hogere bijdrage moeten leveren. Doen ze dat niet, dan helpt de VS ook niet als die landen worden aangevallen, zei de presidentskandidaat.

Voor Trump is het van groot belang dat de VS samen met de NAVO radicaliserende moslimgroepen aanpakken. Specifiek had hij een boodschap voor IS: "Jullie dagen zijn geteld."

Niet twijfelen aan militaire dominantie VS

Om weer een machtig land te worden moet er volgens Trump flink worden geïnvesteerd in het leger. Hij wil alleen niet meer dat Amerikaanse militairen worden ingezet in landen die daar zelf niet om vragen. "Het moet voortaan van twee kanten komen."

Ook moeten de nucleaire wapens van de VS snel gemoderniseerd worden. Met volgens Trump maar een doel: "Niemand moet twijfelen aan de militaire dominantie van de VS."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl