ANP

60.000 handtekeningen tegen biggensterfte

time icon

Varkens in Nood haalde in ruim 3 weken tijd ongeveer 60.000 handtekeningen op tegen de hoge biggensterfte. Die handtekeningen biedt ze donderdag aan bij de vaste Kamercommissie voor Economische Zaken, die overlegt over het dierenwelzijn.

Volgens Varkens in Nood zijn er in 2015 ongeveer 6 miljoen biggen omgekomen voor de slacht. De organisatie wil dat sterftecijfer omlaag hebben. 

Zeugen krijgen in de fokkerijen per worp zes keer zoveel biggen als normaal. De biggetjes zijn daardoor vaak erg zwak en hebben nauwelijks overlevingskansen. Daarom moet het aantal biggen per worp omlaag, zegt Varkens in Nood. Verder moeten er richtlijnen komen voor het op een humane wijze euthanaseren van dieren die niet meer te redden zijn.

Uitleg

Verantwoordelijk staatssecretaris Martijn van Dam heeft gevraagd om een uitleg van de sector voor de toenemende sterfte onder biggen. Er was namelijk afgesproken dat de sector er juist voor zou zorgen dat het sterftecijfer omlaag zou gaan.

Van Dam is het verder eens met Varkens in Nood dat er een einde moet komen aan het steeds verder vergroten van het aantal biggetjes per worp.

STER Reclame