Rafael Nadal hoopt op meer transparantie in het mondiale tennis
NOS Sport

Nadal vraagt ITF al zijn testdata openbaar te maken

Rafael Nadal heeft de internationale tennisfederatie ITF gevraagd om alle resultaten van zijn dopingtesten openbaar te maken. De Spanjaard hoopt dat dit tot meer transparantie in het mondiale tennis leidt.

"Maak alsjeblieft mijn biologische paspoort en de historie van mijn controles openbaar", schrijft Nadal in een brief aan de ITF. "Ik hoop dat de ITF vanaf nu ook mijn toekomstige testen en resultaten naar buiten wil communiceren."

De tennisfederatie zegt in een reactie dat alle proftennissers toegang hebben tot hun dossiers en vrij zijn om dit openbaar te maken.

Beschuldiging

Het verzoek van Nadal is ingegeven door de dopingbeschuldiging aan zijn adres door Roselyne Bachelot, de Franse oud-minister van sport. Zij claimt dat de tennisser in 2012 zeven maanden afwezig was door een positieve dopingtest en niet vanwege een blessure.

"Het is onacceptabel dat iemand met dit statuur zoiets kan zeggen zonder enige vorm van bewijs", aldus Nadal, die deze week officieel een aanklacht wegens smaad indiende tegen Bachelot.

Wantrouwen

De 29-jarige Mallorcaan erkent dat het wantrouwen tegen het mondiale tennis groeit. Vooral de bekentenis van Maria Sjarapova (meldoniumgebruik) en recente verhalen over matchfixing dragen hieraan bij.

"Men (media, fans en sponsors, red.) denkt dat federaties dingen achterhouden en niets doen", zegt Nadal. "We weten dat dit niet waar is. Het is belangrijk dat onze sport op het gebied van transparantie en eerlijkheid het voortouw moet gaan nemen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl