NOS Nieuws

Trump en Clinton kraaien victorie: bluf of feit?

Trump en Clinton vergroten voorsprong

Hillary Clinton en Donald Trump hebben opnieuw grote overwinningen behaald in hun strijd om de partijnominatie voor het Amerikaans presidentschap. Toch willen hun tegenstrevers Ted Cruz en John Kasich (Republikeinen) en Bernie Sanders (Democraat) niet van ophouden weten. Vier lessen die we kunnen trekken uit de uitslag van deze voorverkiezingen.

Clinton, Trump gedoodverfde presidentskandidaten

Het moet raar lopen willen de Democratische en Republikeinse koploper niet de partijnominatie binnenslepen. Hillary Clinton heeft 90 procent van de gedelegeerden achter zich die ze nodig heeft: 2141 inclusief supergedelegeerden, partijprominenten die een vrije keuze hebben. Om eind juli op de partijconventie in Philadelphia de kandidaat te worden, moet Clinton 2382 stemmen hebben. Bernie Sanders staat op 1321.

Trump is op ruim driekwart. De New Yorkse vastgoedmagnaat heeft 950 afgevaardigden achter zich. Cruz en Kasich volgen op grote afstand.

Sanders, Cruz en Kasich geven niet op

De drie underdogs hebben hun achterban verzekerd dat ze blijven meedoen tot aan de partijconventies in juni. "In iedere staat moeten mensen de kans hebben om te kiezen wie hun president wordt en hoe de agenda van de Democratische Partij eruit moet zien", zei Sanders vannacht. "Daarom doe ik mee totdat de laatste stem is uitgebracht."

Cruz en Kasich hopen met een soort niet-aanvalsverdrag te voorkomen dat Trump de benodigde 1237 gedelegeerden binnenhaalt. Kasichs campagne trok zich terug uit Indiana, waar 3 mei voorverkiezingen zijn. Cruz zal geen campagne meer voeren in Oregon en New Mexico.

Republikeinen focussen op Indiana

Volgens de Amerikaanse cijfergoeroe Nate Silver van FiveThirtyEight is Trump nog steeds hard op weg om de absolute meerderheid te halen. Als hij Indiana's 57 gedelegeerden wint, dan is de race zo goed als gelopen. Bij verlies in Indiana krijgt hij de wind tegen. Dan wordt het een stuk lastiger, maar wiskundig niet onmogelijk, om dat magische aantal van 1237 afgevaardigden te bereiken.

Het gemiddelde van de peilingen hint op een overwinning voor Trump komende dinsdag. Hij staat op 39 procent, met Cruz op 33 en Kasich op 19.

Sanders doet aan wensdenken

Om Clinton nog te kunnen inhalen, moet de senator uit Vermont bij de komende voorverkiezingen twee derde van de gedelegeerden binnenslepen. "Er is een kleine mogelijkheid en we zullen een stel grote klappers moeten maken", gaf Sanders vannacht toe.

Als we de peilingen moeten geloven, is dat voor hem een mission impossible. Harry Reid, de leider van de Democraten in de Senaat, is duidelijk over de kansen van zijn collega: "Ik denk niet dat hij kan winnen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl