Protest tegen de opvangkampen van Australië
NOS NieuwsAangepast

Papua-Nieuw-Guinea sluit Australisch opvangkamp

De regering van Papua-Nieuw-Guinea gaat een Australisch opvangkamp voor asielzoekers op het eiland Manus sluiten. Australië krijgt het dringende verzoek om op korte termijn te zoeken naar een alternatieve locatie op Australisch grondgebied.

Het hooggerechtshof van Papua-Nieuw-Guinea bepaalde gisteren dat het kamp in strijd is met de grondwet. Volgens de uitspraak wordt de persoonlijke vrijheid van de vluchtelingen geschonden.

Het hoogste rechtscollege van Australië oordeelde eerder dat het terugsturen van asielzoekers niet in strijd is met de Australische grondwet, ook als ze buiten Australië worden opgevangen.

Verlegenheid

De regeringen van Papua-Nieuw-Guinea en Australië zijn door het vonnis in verlegenheid gebracht. Papua-Nieuw-Guinea krijgt in ruil voor de opvang miljoenen ontwikkelingshulp en die steun zal door het besluit wegvallen.

De opvang van vluchtelingen op eilanden buiten Australië is de hoeksteen van het Australische asielbeleid. Zo wil de regering voorkomen dat de vluchtelingen voet zetten op Australische bodem. Dat beleid wordt nu dus door Papua-Nieuw-Guinea doorkruist.

Australische reacties

Premier Turnbull van Australië zei in een eerste reactie dat zijn regering de consequenties gaat bestuderen. Hij gaat op korte termijn praten met de regering van Papua-Nieuw-Guinea.

De Australische Groenen weten al wat de regering moet doen: de asielzoekers zo snel mogelijk naar Australië halen en voor iedereen met spoed een asielprocedure starten. Vluchtelingen die bescherming zoeken, moeten die van de Australische gemeenschap krijgen, vindt een woordvoerder.

Veel Australiërs protesteren tegen het asielbeleid van de regering. Ze vinden dat de vluchtelingen onder erbarmelijke omstandigheden moeten leven en spreken zelfs van Australische concentratiekampen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl