Niek Kimman op de olympische baan van Papendal
NOS Sport

Ook in de regen wordt op Papendal BMX-goud gesmeed

Het weer in Nederland komt totaal niet overeen met Rio, maar de BMX-baan op Papendal wél. Het is een exacte kopie van de olympische baan en dat moet de basis zijn voor een gouden medaille.

"Kijk, acht jaar geleden was in Peking een finaleplaats het doel, vier jaar geleden in Londen was dat een medaille, dus dan weet jij wel wat we in Rio willen", zegt bondscoach Bas de Bever tegen verslaggever Martin Vriesema. Goud? "Dan denken we hetzelfde."

Smeden Kimmann en De Bever een gouden plak?

Vooral bij de mannen is Nederland kanshebber. Niek Kimmann is regerend wereldkampioen en nummer één van de wereld en ook Jelle van Gorkom staat met een achtste plaats in de top-tien van de wereld.

Bij de vrouwen is Laura Smulders, die in 2012 verraste met olympisch brons, de beste Nederlandse op de negende plaats, op de voet gevolgd door Merle van Benthem die twaalfde is.

Op de olympische kwalificatieranking moet Nederland op 31 mei bij de top-vier staan om drie mannen af te vaardigen en bij de vrouwen levert een plaats in de top-drie twee startbewijzen op.

Ranglijst olympische kwalificatie

1. Verenigde Staten5.3211. Australië4.733
2. Nederland (mannen)5.1332. Verenigde Staten4.665
3. Australië5.0023. Nederland (vrouwen)3.775
4. Frankrijk4.5684. Colombia3.735
5. Groot-Brittannië 4.4785. Venezuela2.780

De Bever: "Bij de heren staan we redelijk safe, bij de meiden gaat het om de derde plek. Dat is steeds stuivertje wisselen met Colombia."

Over Kimmann bestaat geen twijfel, al moet hij nog wel voldoen aan de aanvullende eis van NOC*NSF: bij de WK eind mei moet hij in de ongeschoonde top-acht eindigen.

Graadmeter

Maar eerst is er over anderhalve week een wereldbekerwedstrijd op Papendal, op de olympische baan. Een goede graadmeter voor Rio.

"Het derde deel van de baan is nog even wennen", zegt Kimmann. "Daar spring je van laag naar hoog, terwijl het normaal gesproken andersom is. Maar tot nu toe blijf ik mijn persoonlijke record verbeteren, dus het gaat de goede kant op."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl