De foto met het gewraakte bijschrift en fotograaf Demir Sonmez AFP

Het stadsbestuur van Genève gaat niet in op een verzoek van Turkije om een fotodoek te verwijderen uit een openluchttentoonstelling. Op het doek staat een foto van een 15-jarige jongen die drie jaar geleden in Istanbul omkwam nadat hij geraakt was door een traangasgranaat van de politie. Bij de foto staat de tekst 'Mijn naam is Berkin Elvan. De politie doodde mij op bevel van de Turkse premier'. 

In 2013, een jaar waarin er felle anti-regeringsprotesten waren in Istanbul en andere Turkse steden, was de huidige president Erdogan nog premier. De foto van de Koerdisch-Armeense fotograaf Demir Sonmez maakt deel uit van een foto-expositie voor het gebouw van de Verenigde Naties in Genève. 

Verdachtmaking

Volgens de Turkse ambassade in Bern maakt de foto Erdogan 'verdacht op onterechte en verzonnen gronden'. Het Turkse consulaat vroeg Genève de foto te verwijderen. Maar het stadsbestuur beroept zich op de vrijheid van meningsuiting en legt het verzoek naast zich neer.

Turkije ligt in West-Europa onder vuur vanwege schending van de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid. In het land zelf lopen 2000 aanklachten wegens belediging van het staatshoofd. 

Maar Turkije bemoeit zich ook in toenemende mate met Erdogan-kritiek in het buitenland. Zo werd afgelopen zaterdag de Nederlands-Turkse columniste Ebru Umar aangehouden vanwege haar kritische tweets. 

STER reclame