Alleen nog pinnen in Arriva-bussen vanaf 2018

time icon
Arriva

In de bussen van Arriva kan per 2018 niet meer contant worden betaald, maar alleen nog worden gepind. Dat heeft de stads- en streekvervoerder vannacht afgesproken met de vakbonden. Buschauffeurs dringen al langer aan op het weghalen van de geldlades uit de bussen om een eind te maken aan overvallen op de bestuurders. 

Na drie overvallen in de afgelopen weken worden bussen in Tilburg bij voorrang aangepast. Vanaf juli krijgen de bussen in en rond die stad pinapparaten, maar kunnen reizigers ook nog met cash een kaartje kopen.  Als de proef slaagt, accepteren de buschauffeurs per oktober geen contant geld meer. 

Daarna volgen de bussen in Den Bosch, waar chauffeurs recentelijk ook te maken kregen met overvallen. Als alles goed verloopt, moet  op 1 januari 2018 in alle 1500 Arriva-bussen in het hele land worden gepind.

Uitbannen van cash

Arriva is de eerste streekvervoerder die een akkoord sluit over het uitbannen van cash. Eerder maakte het GVB in Amsterdam al bekend dat per januari 2017 de geldlades uit het stadsvervoer verdwijnen. Ook Amsterdamse chauffeurs hebben geregeld te maken met gewapende overvallers.

Chauffeurs in Tilburg kunnen de komende tijd om extra toezicht in de bus vragen om hun gevoel van veiligheid te vergroten. 

STER Reclame