Het hof acht niet bewezen dat Checkpoint willens en wetens regels heeft overtreden
NOS Nieuws

Zaak-Checkpoint moet van Hoge Raad weer over

De Hoge Raad heeft de strafzaak van coffeeshop Checkpoint in Terneuzen twee keer terugverwezen naar het hof. In 2012 verklaarde het gerechtshof in Den Haag in deze lang slepende zaak dat het OM deze zaak niet voor de rechter had mogen brengen. In 2014 deed het hof in Amsterdam hetzelfde. Nu moet een derde gerechtshof, dat in Den Bosch, de zaak in behandeling nemen.

Coffeeshop Checkpoint was jarenlang de grootste coffeeshop van Nederland. Om dagelijks 2000 tot 3000 klanten van softdrugs te voorzien was meer dan de toegestane voorraad van 500 gram nodig. De gemeente gedoogde dat met medeweten van het OM, totdat het OM besloot om in te grijpen, de eigenaar en medewerkers te vervolgen en Checkpoint te sluiten.

De rechtbank in Middelburg veroordeelde de eigenaar tot 16 weken cel, maar het hof in Den Haag oordeelde in 2012 dat het OM niet tot vervolging had mogen overgaan, omdat de gemeente en het OM de situatie jarenlang hadden gedoogd en het OM daarmee het recht om te vervolgen had verspeeld. De Hoge Raad was het niet met het vonnis eens en verwees de zaak naar het gerechtshof in Amsterdam. Dat kwam in 2014 tot dezelfde conclusie als het hof in Den Haag.

De Hoge Raad vindt dat het hof in Amsterdam zijn uitspraak over de niet-ontvankelijkheid van het OM onvoldoende heeft gemotiveerd. Ook sluit de Hoge Raad niet uit dat de eigenaar kan worden vervolgd voor deelname aan een criminele organisatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl