Nabestaanden reageren op het oordeel van de jury Reuters

Het handelen van de Sheffieldse politie en niet van de voetbalfans was de belangrijkste oorzaak van het hoge dodental bij de Hillsboroughramp in 1989. 

In het voetbalstadion kwamen toen 96 Liverpool-supporters om in het gedrang tijdens een bekerwedstrijd tegen Nottingham Forest. 766 toeschouwers raakten gewond.

Een rechtbankjury die twee jaar onderzoek heeft gedaan, spreekt van grove nalatigheid. Al snel na het drama kwam er kritiek op de politie. Die zou te veel mensen in het stadion hebben toegelaten waardoor het overvol was op de tribunes. 

Toen dat tot problemen leidde, werden fans die gewonden probeerden te helpen door de agenten weggejaagd.

Terugblik op de Hillsborough-ramp

Vonnis

De politieleiding in de persoon van hoofdcommissaris David Duckenfield legde eerst de schuld bij dronken supporters. Een onafhankelijk panel concludeerde in 2012 al dat dat volkomen ten onrechte was. De onderzoeksjury komt na uitgebreide hoorzittingen tot hetzelfde oordeel. 

Het proces is de langstlopende juridische zaak in Groot-Brittannië. Het onderzoek van de jury concentreerde zich op veertien vragen over de grootste stadionramp uit de geschiedenis van het Britse voetbal. 

Het OM onderzoekt nog of het vonnis van de jury aanleiding is voor strafrechtelijke vervolging. Minister van Binnenlandse Zaken Theresa May komt morgen met een reactie.

De uitspraak van de jury komt enkele dagen na de laatste officiële herdenkingsbijeenkomst in Liverpool van de ramp.

Nabestaanden

Voor de nabestaanden is de uitspraak van de jury een grote overwinning. Trevor Hicks was in 1989 bij de wedstrijd aanwezig. Zijn twee dochters kwamen bij de ramp om het leven. Hicks meldde bij de BBC blij te zijn met het vonnis van de jury en zegt dat de goede naam van zijn dochters hiermee is gezuiverd. 

Nabestaanden verzamelden zich 's middags voor de rechtbank en zongen hier You'll never walk alone, het clublied van Liverpool.

Nabestaanden Hillsborough-ramp zingen 'You'll never walk alone'

STER reclame