ANP
NOS Nieuws

Twee extra opties renovatie Binnenhof op tafel

Het Binnenhof hoeft niet per se 5,5 jaar helemaal dicht voor de renovatie. Op aandringen van Tweede en Eerste Kamer legt minister Blok nog twee andere keuzes op tafel. Een van de twee past binnen het budget.

Blok zei eerder dat het kabinet voor de "sobere" variant kiest. Daarin moeten de Tweede en Eerste Kamer, de Raad van State en het ministerie van de premier voor een periode van 5,5 jaar naar een andere locatie verhuizen. De kosten voor deze variant zijn volgens de minister maximaal 475 miljoen euro.

Huidige budget

Veel leden van Tweede en Eerste Kamer vinden het geen goed plan om het parlement voor bijna zes jaar te laten verhuizen. Daarom heeft Blok nog eens gekeken of er andere opties zijn.

Hij zegt nu dat er technisch gesproken nog twee andere opties zijn. Zo zouden de Eerste Kamer, de Raad van State en het ministerie van Algemene Zaken al na 2,7 jaar kunnen terugkeren naar het Binnenhof. De Tweede Kamer moet dan bijna een jaar langer op een andere locatie blijven en de kosten vallen 7 miljoen hoger uit. Dit kan volgens Blok nog worden opgevangen in het huidige budget.

Geen dekking

Een andere mogelijkheid is dat de Tweede Kamer aanvankelijk op het Binnenhof blijft. Gedurende drie jaar wordt eerst de kant van de Eerste Kamer gerenoveerd. Daarna gaan de gebouwen van de Tweede Kamer vier jaar lang op de schop. De kosten van deze variant zijn 525 miljoen euro. Volgens de minister is hier geen geld voor.

Overigens stelt Blok voor om Prinsjesdag tijdens de renovatie gewoon op het Binnenhof te houden. "Hierdoor blijft het Binnenhof aantrekkelijk en zichtbaar als hart van de parlementaire democratie. Het verplaatsen van Prinsjesdag naar een andere locatie zou maar heel weinig tijdwinst voor de renovatie opleveren."

Regeringspartij VVD blijft voor een verhuizing van de Prinsjesdagviering, omdat dit een paar maanden tijdwinst oplevert. "Prinsjesdag kan gewoon doorgaan, met alles erop en eraan. Maar dan op een andere representatieve locatie, zoals bijvoorbeeld de Grote Kerk", aldus VVD-Kamerlid De Caluwé.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl