ANP

"Allereerst: sorry dat ik jullie allemaal, zonder uitzondering af en toe wegdruk en dat jullie tig keer moeten terugbellen." Zo begint Ebru Umar haar column in Metro. Het is de eerste column sinds ze afgelopen weekend in Turkije werd opgepakt en weer werd vrijgelaten. Een column waarin ze haar mening over de Turkse president Erdogan niet onder stoelen of banken steekt.

Ebru Umar werd zaterdagavond opgepakt toen ze in haar vakantiehuis in Turkije was. Via Twitter zou ze de Turkse president Erdogan hebben beledigd. Een dag later werd ze weer vrijgelaten, maar ze mag het land nog niet uit.

"Ik heb zeven dagen om het uitreisverbod op te heffen", schrijft Ebru daarover in haar column. "Daar wordt aan gewerkt maar laten we eerlijk zijn: dat gaat natuurlijk niet gebeuren. Nog voor die zeven dagen voorbij zijn, zal ik weer opgepakt worden, deze keer met een andere oorzaak."

Ik feliciteer jullie Nederturken met je NSB-gedrag.

Columniste Ebru Umar in Metro

Daarnaast bedankt Umar ook alle mensen die proberen om haar terug naar Nederland te krijgen, en heeft ze een boodschap voor Turken in Nederland. "Gefeliciteerd nageboorte van een mislukte gastarbeidersgeneratie", schrijft ze, om er even later aan toe te voegen: "Gefeliciteerd met jullie loyaliteit aan een stel berggeiten uit Turkije, geitenneukers zo je wilt, die jullie volgen zodra ze oproepen tot NSB-gedrag." 

Volgens Umar zijn de Turken in Nederland de reden dat ze vastzit in Turkije, en dat er gisteren in haar woning in Amsterdam is ingebroken.

De column roept veel reacties op, zowel positieve als negatieve.

STER reclame