Xulhas Mannan Banglatribune.com

In Bangladesh is een redacteur van een homoblad in zijn appartement op gruwelijke wijze vermoord. Een ander persoon in de woning werd ook gedood en een derde raakte gewond, meldt de politie van Dhaka. 

De homo-activist, Xulhas Mannan, werkte ook voor USAID, een onafhankelijk Amerikaanse agentschap dat nauw samenwerkt met het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De Amerikaanse ambassadeur heeft de moord veroordeeld. 

Terreurorganisatie IS heeft de moord op Mannan opgeëist, maar de autoriteiten in Bangladesh zeggen dat IS helemaal niet in het land actief is.

De moord komt twee dagen na de dood van een hoogleraar Engels. Hij werd doodgestoken op straat. Gisteren werd een verdachte aangehouden. Studenten van de hoogleraar zijn uit protest tegen de moord de straat op gegaan.

Hakmessen 

Sinds een paar maanden wordt Bangladesh geteisterd door moorden op vrijzinnige schrijvers, bloggers en universiteitsprofessoren. Vaak worden de slachtoffers met hakmessen als beesten afgeslacht. Ook aanhangers van religieuze minderheden zijn op straat gedood.   

Bangladesh is een overwegend islamitisch land, maar heeft een seculiere overheid. De moordenaars worden gezocht onder geradicaliseerde moslims. De autoriteiten krijgen steeds meer kritiek dat ze te weinig doen om de bloggers en hoogleraren te beschermen.

Een bewaker van de redactie van het blad raakte gewond EPA

STER reclame