NOS Nieuws

Koenders: niet marchanderen met vrijheid van meningsuiting

Het kabinet doet alles om Ebru Umar weer naar Nederland te krijgen, maar is niet bereid te onderhandelen over de vrijheid van meningsuiting. Volgens minister Koenders is dat principe te belangrijk voor Nederland.

"We zetten er alle politieke druk achter om haar vrij te krijgen", zei Koenders, die in het belang van de zaak niet wilde toelichten wat er precies achter de schermen gebeurt.

Koenders over de zaak Umar

Enorme moeite

Hij sprak van een "fors debat" met Turkije. "Wij hebben er enorme moeite mee dat je een Nederlandse burger gevangen neemt omdat ze iets getwitterd heeft." Umar krijgt volgens de minister consulaire bijstand en heeft inmiddels een advocaat.

Dat Nederland tegelijkertijd Turkije nodig heeft als bondgenoot bij het indammen van de vluchtelingenstroom is niet van belang, zegt Koenders. "Over de vrijheid van meningsuiting gaan we niet onderhandelen op basis van andere zaken. We gaan niet marchanderen met principes."

Hij noemde het "misselijkmakend" dat er nu is ingebroken in de Amsterdamse woning van Ebru Umar terwijl ze vastzit in Turkije.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl