Frans Timmermans
NOS Nieuws

Timmermans: Turkije moet tegen kritiek kunnen

Frans Timmermans, de vice-voorzitter van de Europese Commissie, zegt dat Turkije zich steeds verder lijkt te verwijderen van de EU. In een interview met de NOS zegt hij zich daar zorgen over te maken. "Als Turkije graag snel bij Europa wil horen dan hoort daar ook bij dat je tegen kritiek kan."

Hij is boos op Turkije over de kwestie rondom columniste Ebru Umar. Timmermans: "Het heeft geen enkele zin om je als politicus beledigd te voelen. Satire moet je wegslikken."

Timmermans, die zaterdag op bezoek was in Turkije, zegt dat hij bij elk gesprek de mensenrechten en de persvrijheid aan de orde stelt. "Ik blijf zeggen dat als Turkije de ambitie heeft om bij de Europese Unie te komen, dan moet het vooruit met de mensenrechtensituatie en nu kachelt het alleen maar achteruit."

'Turkije moet tegen kritiek kunnen'

Toch wil hij het land niet straffen door de vluchtelingendeal tussen Europa en Turkije op te zeggen. "We blijven strijden voor betere mensenrechten en persvrijheid, maar om nu opeens de vluchtelingendeal met Turkije op te zeggen heeft geen enkele zin", zo legt hij uit.

"Waarom zouden we onze eigen belangen moeten schaden door twee dingen die eigenlijk van elkaar gescheiden zijn aan elkaar te koppelen. Het is niet in ons belang om nu de afspraken over de vluchtelingen stop te zetten", aldus Timmermans.

De tweede man van de Europese Commissie zegt al zijn contacten te gebruiken om opheldering te krijgen en vooral om het probleem breed aan de orde te stellen. "Vrijheid van meningsuiting is een groot goed en binnen de grenzen van de wet moet dat altijd kunnen", zo laat de commissaris weten.

Kritisch

De woorden van Timmermans zijn van een heel andere, kritischer toon dan die van veel Europese leiders, zegt NOS-correspondent Arjan Noorlander. "Hij neemt daarmee ook een risico, want de Turken zullen zich de les gelezen voelen over zo'n gevoelig onderwerp. Dat de EU dit toch doet heeft ermee te maken dat ze zich zorgen maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl