Larven van de Aedes aegypti, de mug die zika kan overbrengen
NOS Nieuws

WHO waarschuwt voor toename zika-gevallen in Europa

Wereldgezondheidsorganisatie WHO houdt er rekening mee dat het aantal gevallen van het zika-virus in Europa de komende maanden sterk toeneemt. Het aanbreken van het muggenseizoen in Europa kan leiden tot veel nieuwe besmettingen, zei een woordvoerder van de WHO op een congres in Parijs.

Het warmere voorjaarsweer kan ertoe leiden dat muggen die het virus kunnen overbrengen ook naar Europa zullen trekken. "Een mug houdt zich niet aan landsgrenzen", zei de woordvoerder.

Ongeveer 600 specialisten uit 43 landen zijn in de Franse hoofdstad bijeen om te praten over zika, waarover nog weinig bekend is. Veel wetenschappers gaan ervan uit dat het virus microcefalie kan veroorzaken bij ongeboren kinderen, een aandoening van het centrale zenuwstelsel met als kenmerk een te kleine schedelomvang. Onomstotelijk bewijs is er nog niet.

Sloppenwijken

Het virus wordt verspreid door een bepaalde muggensoort en grijpt makkelijk om zich heen als de hygiënische omstandigheden slecht zijn, zoals in de sloppenwijken van grote steden. Wie eenmaal is besmet kan het virus ook overdragen door seks.

Het virus komt vooral voor in Zuid-Amerika. Brazilië is het zwaarst getroffen land, daar zijn volgens de laatste cijfers 7150 gevallen van microcefalie gemeld. In 1168 gevallen is daadwerkelijk sprake van microcefalie; bij de rest gaat het om een andere aandoening of wordt de melding nog onderzocht. Het overgrote deel van de meldingen komt uit het noordoosten van Brazilië.

Een bron van de WHO zei eerder vandaag tegen persbureau AFP dat het aantal besmettingen in Brazilië duidelijk terugloopt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl