ANP

Zes belangenorganisaties waarschuwen in een vandaag verschenen onderzoek dat de privacy van jongeren en ouders in de jeugdhulp onvoldoende wordt beschermd. Ze stellen dat de regels over het gebruik van persoonsgegevens onduidelijk zijn.

Volgens de organisaties weten gemeenteambtenaren en jeugdhulpmedewerkers hierdoor niet goed hoe ze de gegevens op een juiste manier moeten verwerken.

Geen wettelijke kaders

"Omdat heldere wettelijke kaders ontbreken, hanteren gemeenten verschillende regels. Zo vraagt de ene gemeente alle oude medische dossiers op, terwijl de andere dit niet nodig acht", schrijven de organisaties.

Aan het rapport hebben LOC Zeggenschap in zorg, Ieder(in), LPGGz, Ouderkracht voor ‘t Kind, UW Ouderplatform en Zorgbelang Nederland meegewerkt. Het is aangeboden aan de ministeries van Volksgezondheid en Veiligheid en Justitie.

Het probleem bij gemeenten werd vorige week nog aangekaart door de Autoriteit Persoonsgegevens. De privacywaakhond stelde dat de gemeenten niet goed op de hoogte zijn van wat wel en niet mag.

STER reclame