Verstandelijk beperkte mensen gedijen bij muziek
NOS Nieuws

Muziek moet verstandelijk beperkten uit isolement halen

Een van de grootste zorginstellingen voor mensen met een verstandelijke beperking zet de komende jaren vol in op muziek. Uit onderzoek blijkt volgens zorgorganisatie Philadelphia dat het beluisteren en maken van muziek goed is voor de ontwikkeling van iedereen, maar vooral van mensen met een verstandelijke beperking.

"Muziek kan mensen gelukkiger maken of helpen bij het uiten van emoties", zegt projectleider Agnes Verhulst. "We hebben cliënten die hebben geleerd dat ze zichzelf kunnen geruststellen met muziek of kunnen ontspannen. Dat zijn heel waardevolle attributen, die zeker voor mensen met een beperking fantastisch kunnen werken."

De 7500 medewerkers van Philadelphia worden de komende tijd opgeleid om muziek in te zetten in de dagelijkse zorg. De bedoeling is dat muziek in alle behandelingen wordt geïntegreerd. De organisatie onderzoekt nog op wat voor manieren dat moet gebeuren.

Verbonden aan het project PhiLaLa is pianist Michiel Borstlap. Hij gaf onlangs een concert voor een aantal Philadelphia-cliënten met een meervoudige beperking en dat had volgens Verhulst een enorm effect op hen.

De eerste resultaten van het project zijn goed. "Muziek kan mensen uit hun isolement halen", zegt de projectleider. "Er zijn bewoners die eerst alleen maar op hun kamer zaten, maar nu door de inzet van muziek weer zelfstandig boodschappen doen."

Volgens Philadelphia is het voor het eerst dat een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking zich organisatiebreed richt op de integratie van muziek in de zorg. De stichting begeleidt ruim 8000 cliënten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl