NOS Nieuws

Het weekend van Ebru Umar: opgepakt, vrijgelaten, maar nog niet vrij

De columniste Ebru Umar is wel vrij, maar ze mag Turkije vooralsnog niet verlaten. De Turkse politie onderzoekt of ze president Erdogan beledigd heeft. "Ik probeer maar weer te lachen en ga nu vijf dagen vakantie houden" zegt ze tegen Metro. "Maar weet je, ik had huilende ouders. En dat was het allerergste."

Hieronder een korte terugblik op wat er het afgelopen weekend met Umar gebeurde.

Zaterdagavond

Ebru Umar, de Nederlandse columniste van Turkse afkomst, wordt door de politie uit haar huis in Kusadasi in Turkije meegenomen. Ze meldt om 23.07 uur Turkse tijd op Twitter dat ze is opgepakt.

Kort daarna laat Umar The Post Online per telefoon weten dat haar arrestatie verband houdt met "enkele tweets over de Turkse president Erdogan". In een aanvullende sms zegt ze dat ze medisch onderzocht wordt in een ziekenhuis en wordt vastgehouden. Vervolgens moet ze haar mobiele telefoon inleveren.

Twee mannen stonden op mijn deur te bonken. Ik moest meekomen, vanwege twee tweets.

Ebru Umar

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt op de hoogte te zijn van haar aanhouding. De ambassade in Ankara is ingelicht en met de zaak bezig.

De nacht van zaterdag op zondag

Volgens Metro, waarvoor Umar column schrijft, is haar laptop in beslag genomen. Het bezoek aan het ziekenhuis is bedoeld om te bewijzen dat ze niet is mishandeld.

Premier Rutte belt zelf ook nog even met Umar, zo laat hij vanochtend via Twitter weten.

Umar krijgt de keuze voorgelegd of ze in een politiecel wil slapen of wakker wil blijven in een kamer op het politiebureau. Ze wil niet de cel in en kiest voor opblijven.

Ik ben keurig behandeld, ik kan niet anders zeggen.

Ebru Umar

Zondagochtend:

Umar wordt aan de rechter voorgeleid. Later moet duidelijk worden of er een aanklacht tegen haar wordt geformuleerd en wat haar ten laste wordt gelegd.

Ze moet nog een tweede keer langs het ziekenhuis, opnieuw om vast te stellen of ze niet mishandeld is.

Zondagmiddag:

De columniste wordt vrijgelaten. Samen met haar advocaat loopt ze het politiebureau in Kusadasi uit.

Eenmaal buiten belt ze snel het nieuws door. Ook spreekt ze opnieuw met premier Rutte.

Daarna neemt ze een videoboodschap op om breder haar eerste reactie na de vrijlating te delen.

Umar wil terug naar Nederland, maar dat mag nog niet. "Ik moet me een paar dagen melden op het politiebureau. Er is een advocaat bezig om die uitreisbeperking op te heffen."

Of dat lukt, is nog onduidelijk. Ook is over de formele aanklacht nog niets bekend.

"Er lopen in Turkije bijna 2000 rechtszaken wegens belediging van de president. Voor Turken is dit niets nieuws, het is meer dat wij het nu ook leren kennen" zegt correspondent Lucas Waagmeester.

Het is echt niet te voorspellen hoe dit gaat aflopen voor Ebru Umar.

Correspondent Lucas Waagmeester

"Het beeld is vooral dat er geen peil op te trekken is", zegt Waagmeester. "Het is zeer arbitrair. In vergelijkbare zaken is de uitkomst soms volstrekt verschillend. De wet is niet veranderd, maar hij wordt plotseling vrij agressief toegepast. Het is daarom echt niet te voorspellen hoe dit gaat aflopen voor Ebru Umar."

Correspondent Lucas Waagmeester over de aanhouding

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl