"Een spannende lucht", schrijft deze binnenvaartschipper. Zondag is er een gevarieerd weerbeeld met o.m. sneeuw, hagel, regen. Geerd Kuppens / NOS Ooggetuige

Met een middagtemperatuur van 8,8 graden in De Bilt is het vandaag een bijzonder koude dag. De vorige keer dat het eind april zo koud was, was in 1989, meldt Weeronline. 

Er trokken vandaag verschillende buien over het land, met ook hagel en soms natte sneeuw. Daarbij raakten wegen en velden kort wit gekleurd.

De temperatuur daalde tijdens die winterse buien tot een graad of 2 en de gevoelstemperatuur was rond het vriespunt. De kou wordt veroorzaakt door een noordenwind, die lucht aanvoert die rechtstreeks afkomstig is van de Noordpool.

Bijzonder, maar niet uniek

Gisteren was het met 9,3 graden in De Bilt al de koudste dag in de laatste tien dagen van april sinds 1991. Vandaag is het dus nog kouder. Op de koudste dag die ooit gemeten werd in de laatste tien dagen van april, was het zelfs niet warmer dan 4,1 graden. Dat was op 28 april 1919.

Zo laat in april nog sneeuw is bijzonder maar niet uniek. In De Bilt is 17 mei 1935 de laatste dag in het seizoen waarop nog sneeuw is gevallen. 

De kou zal de rest van de maand aanhouden. Daarom is het zeer waarschijnlijk dat alle tien laatste dagen van april als koudste periode te boek zal staan sinds 1991.

STER reclame