De kerncentrale bij Tihange AFP

De zorgen over de veiligheid van Belgische kerncentrales zijn onterecht. In het VRT-programma De zevende dag reageerde directeur-generaal Jan Bens van het Federaal Agentschap voor de Nucleaire Controle (FANC) op kritiek van Duitsland, Nederland en Luxemburg. 

De buurlanden van België maken zich zorgen over de veiligheid sinds in 2012 scheuren werden ontdekt in de kerncentrales Doel 3 en Tihange 2. Duitsland wil dat de reactoren vaker worden getest.

Volgens Bens zijn meer controles niet nodig. "We hebben drie jaar lang onderzocht of de reactorvaten standhouden bij ongelukken en de conclusie is ondubbelzinnig: ze houden stand." De controles zouden zijn uitgevoerd door experts uit België en andere landen.

Bezorgd

Afgelopen week waren er opnieuw problemen bij de kerncentrale Doel 3, net over de grens bij Zeeland. De centrale lag sinds donderdag stil na problemen bij een test. Vandaag wordt Doel 3 weer opgestart.

Volgens de baas van de FANC is het normaal dat kerncentrales af en toe stilvallen. Bens: "Er zijn geen technische redenen om bezorgd te zijn."

STER reclame