In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Steeds vaker alarm geslagen over dierenverwaarlozing bij veehouders

Steeds vaker wordt er bij boerenorganisatie LTO alarm geslagen over verwaarloosde dieren bij veehouders. Exacte cijfers zijn er niet, maar in de eerste vier maanden van dit jaar kwamen er tientallen meldingen binnen. Dat waren er ongeveer net zoveel als in heel vorig jaar.

Eerder deze week werden bij een varkensboer in de gemeente Berkelland 400 dode varkens gevonden. De dieren bleken daar al bijna een jaar te liggen. Een maand geleden werden nog honderd dode dieren op een boerderij in Oldelamer in Friesland ontdekt. Om dit soort verwaarlozingen te beperken en te voorkomen heeft LTO het vertrouwensloket landbouwhuisdieren opgezet, waar iedereen tips kan doorgeven.

Bij Omroep Gelderland zei bestuurslid Dirk Dekker van LTO-Noord dat de stijging van het aantal meldingen mogelijk te maken heeft met de bekendheid van de 'kliklijn'. Volgens Dekker zijn het vooral mensen om een veehouder heen, zoals toeleveranciers en familie, die aan de bel trekken als er iets mis is.

Zwaar

Dekker, die zelf varkenshouder is, zei dat zijn sector het zwaar heeft. "Varkensboeren krijgen tegenwoordig 125 tot 130 euro per verkocht varken. Uiteindelijk levert zo'n varken meer dan duizend euro op, maar dat geld blijft hangen in de keten, bijvoorbeeld bij supermarkten en handelaren."

Ook melkveehouders hebben het moeilijk. "De melkprijs is behoorlijk gedaald van 35 cent naar 25 cent per liter. En ook de Russische boycot geeft heel veel problemen omdat de afzetmarkt verkleind is."

Burn-out

Dekker: "Ik roep mensen echt op om het te melden als ze het vermoeden hebben dat er iets niet goed gaat. Ook een boer kan een burn-out krijgen en dan zijn de beesten de klos. Dat is niet een koelkast die wel kan blijven staan tot het beter gaat."

Advertentie via Ster.nl