Een herdenking van slachtoffers van de aardbeving in Nepal
NOS Nieuws

Nepal herdenkt aardbevingsdoden van jaar geleden

In Nepal zijn de slachtoffers van de aardbeving van vorig jaar herdacht. Morgen is het een jaar geleden dat het land om 11.56 uur werd getroffen door een beving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter. De verwoestingen in het land waren enorm. Er vielen bijna 9000 doden. Zeventien dagen later volgde nog een zware beving.

De slachtoffers worden dezer dagen op veel plekken herdacht. De officiële herdenking was in de hoofdstad Kathmandu, bij de ruïne van de Dharahara-toren. Premier Khadga Prasad Oli legde een krans en er werd een minuut stilte gehouden. De toren van 61 meter hoog, uit 1832, was een belangrijke toeristische attractie. Door de beving stortte de Dharahara-toren in. Daarbij kwamen zeker 130 mensen om.

Bloemen en stilte voor slachtoffers Nepal

Wederopbouw

Ram Shresta was vorig jaar kort voor de beving nog in de toren. Hij was net weer naar buiten gegaan, waardoor hij de aardschok overleefde. Een vriend van hem was nog boven, vertelde hij aan persbureau AP. "Ik hoop dat hij en de anderen die zijn omgekomen op een goede plek zijn."

Gisteren werd nog eens duidelijk dat de wederopbouw in Nepal moeizaam verloopt. Internationale hulpverleners klagen over de trage besluitvorming van de Nepalese regering, waardoor veel hulpprojecten stagneren. Rond de herdenking van vandaag was er een klein protest. Enkele tientallen mensen riepen leuzen tegen de regering.

De premier van Nepal bij de resten van de ingestorte Dharahara-toren

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl