Ebru Umar
NOS Nieuws

Columniste Ebru Umar in Turkije voorgeleid

De in Turkije aangehouden columniste Ebru Umar is vanmorgen aan de rechter voorgeleid. Ze krijgt bijstand van een advocaat die de honorair consul in Izmir naar haar toe heeft gestuurd. Later vandaag moet duidelijk worden of er een aanklacht tegen Umar wordt geformuleerd en wat haar ten laste wordt gelegd.

De columniste werd gisteravond opgepakt bij haar vakantiehuis in de kustplaats Kusadasi, en overgebracht naar het politiebureau. Zelf liet ze weten dat de aanhouding verband houdt met haar kritische uitspraken over president Erdogan. In een sms aan de website Geen Stijl meldde Umar vanmorgen "extreem keurig" te zijn behandeld op het politiebureau.

Buitenlandse Zaken zegt de zaak van dichtbij te volgen en in nauw contact te staan met Umar en de lokale autoriteiten; minister Koenders heeft nog niet persoonlijk gereageerd op de arrestatie.

2000 rechtszaken

De aanhouding van Umar klinkt Turkse journalisten niet ongewoon in de oren, zegt Turkije-correspondent Lucas Waagmeester. In Turkije lopen zo'n 2000 rechtszaken tegen Turken die hardop kritisch zijn geweest over Erdogan, en die door het Turkse Openbaar Ministerie zijn aangeklaagd wegens belediging van de president.

In de ogen van Waagmeester is er de laatste tijd sprake van een kentering: de Turkse regering reageert nu ook heel fel op opiniemakers, komieken en journalisten van buiten Turkije. "Het lijkt erop dat ook buitenlanders nu onder de loep liggen."

In de afgelopen maanden mocht een Duitse ARD-journalist het land niet meer in, en verloor een journalist van Der Spiegel zijn accreditatie omdat hij zich te positief zou hebben uitgelaten over de Koerdische PKK.

De meeste ophef ontstond rond de Duitse komiek Jan Böhmermann die de toorn van president Erdogan wekte met een satirisch gedicht over het staatshoofd. Erdogan eiste dat de komiek zou worden vervolgd, en spande zelf ook een rechtszaak tegen hem aan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl