Umar in gesprek met de minister Asscher en Schippers vorig jaar
NOS Nieuws

Columniste Ebru Umar opgepakt in Turkije

Ebru Umar, de Nederlandse columniste van Turkse afkomst, is door de politie uit haar huis in Kusadasi in Turkije meegenomen. Ze meldde zelf op Twitter dat ze is opgepakt.

"Mij is inmiddels duidelijk dat ik ben meegenomen vanwege enkele tweets over de Turkse president Erdogan", heeft Umar tegen de website The Post Online (TPO) gezegd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt op de hoogte te zijn van haar aanhouding. De ambassade in Ankara is ingelicht en met de zaak bezig.

Umar liet per sms aan TPO weten dat ze vannacht wordt vastgehouden, waarna ze haar telefoon moest inleveren.

Volgens Metro, waar Umar een column in heeft, is haar laptop in beslag genomen. Ze moest mee naar het ziekenhuis. Dat zou zijn om te bewijzen dat ze niet is mishandeld.

Umar schreef vorige week in Metro een kritische column over de oproep van het Turkse consulaat in Nederland om beledigingen aan het adres van de Turkse president Erdogan te melden.

Ze merkte daarover onder meer het volgende op: "Tegen elke Nederturk die de oproep van het consulaat steunt en meent NSB'ertje te kunnen spelen over wat Nederlanders in Nederland zeggen over sultan Erdogan, de megalomaanste dictator die Turkije sinds de oprichting van de republiek in 1923 kent, heb ik maar één ding te zeggen; go fuck yourself".

Het CDA-Kamerlid Raymond Knops reageerde vrijwel direct op Twitter. Hij wil zo spoedig mogelijk opheldering van minister Koenders van Buitenlandse Zaken. VVD-Kamerlid Han ten Broeke heeft Kamervragen gesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl