Umar in gesprek met de minister Asscher en Schippers vorig jaar ANP

Columniste Ebru Umar opgepakt in Turkije

time icon

Ebru Umar, de Nederlandse columniste van Turkse afkomst, is door de politie uit haar huis in Kusadasi in Turkije meegenomen. Ze meldde zelf op Twitter dat ze is opgepakt. 

"Mij is inmiddels duidelijk dat ik ben meegenomen vanwege enkele tweets over de Turkse president Erdogan", heeft Umar tegen de website The Post Online (TPO) gezegd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt op de hoogte te zijn van haar aanhouding. De ambassade in Ankara is ingelicht en met de zaak bezig.

Ministerie van Buitenlandse Zaken
@MinBZ
.@MinBZ sinds arrestatie in nauw contact met @umarebru & lokale autoriteiten. Via @nlinistanbul actief betrokken. Heeft volle aandacht.
3 jaar geleden

Umar liet per sms aan TPO weten dat ze vannacht wordt vastgehouden, waarna ze haar telefoon moest inleveren.

Volgens Metro, waar Umar een column in heeft, is haar laptop in beslag genomen. Ze moest mee naar het ziekenhuis. Dat zou zijn om te bewijzen dat ze niet is mishandeld. 

Ebru Umar #1
@umarebru
We gaan nu naar ander politieburo. Guvenlik buro amirligi in KUSADASI.ik heb het niet gehoord maar er isgefluisterd dat ik vast blijf zitten
3 jaar geleden

Umar schreef vorige week in Metro een kritische column over de oproep van het Turkse consulaat in Nederland om beledigingen aan het adres van de Turkse president Erdogan te melden. 

Ze merkte daarover onder meer het volgende op: "Tegen elke Nederturk die de oproep van het consulaat steunt en meent NSB'ertje te kunnen spelen over wat Nederlanders in Nederland zeggen over sultan Erdogan, de megalomaanste dictator die Turkije sinds de oprichting van de republiek in 1923 kent, heb ik maar één ding te zeggen; go fuck yourself".

Het CDA-Kamerlid Raymond Knops reageerde vrijwel direct op Twitter. Hij wil zo spoedig mogelijk opheldering van minister Koenders van Buitenlandse Zaken. VVD-Kamerlid Han ten Broeke heeft Kamervragen gesteld.  

Geert Wilders
@geertwilderspvv
Blijf met je islamofascistische poten van onze @umarebru af Erdogan. #freeebru
3 jaar geleden

STER Reclame