President Erdogan
NOS Nieuws

Turkije klaagt over Nederlandse Erdogan-cartoons

Turkije heeft de Nederlandse ambassadeur in Ankara aangesproken op uitingen over de Turkse president Erdogan op sociale media in Nederland. Dat gebeurde gisteren tijdens het gesprek waarin Nederland bezwaar maakte tegen de oproep van het Turkse consulaat om beledigende uitingen over de Turkse president te melden.

De Turkse autoriteiten wezen op cartoons over president Erdogan op Nederlandse Facebookpagina's en op Twitter, die beledigend zouden zijn. Ambassadeur Van Rij heeft geantwoord dat uitingen op sociale media in Nederland onder de vrijheid van meningsuiting vallen.

Al voor het gesprek in Ankara had het Turkse consulaat verklaard dat de oproep om beledigingen te melden een misverstand was. Een medewerker zou een fout hebben gemaakt. De oproep was niet bedoeld voor Turkse Nederlanders, maar voor organisaties. Toch vond de Nederlandse regering het belangrijk protest aan te tekenen omdat ook organisaties niet zouden moeten worden opgeroepen beledigingen te melden.

Vervolging

De Turkse regering treedt op tegen mensen die president Erdogan beledigen, ook in het buitenland. Zo vroeg Ankara de Duitse regering om tot strafrechtelijke vervolging over te gaan van komiek Jan Böhmermann. Die had in een satirisch tv-programma een gedicht voorgelezen waarin hij onder meer zei dat Erdogan een klein geslacht heeft en seks met schapen had.

Bondskanselier Merkel maakte daarop de weg vrij voor de opening van zo'n onderzoek. Ze vindt dat niet de politiek, maar justitie zich over de zaak moet uitspreken. Haar beslissing leidde tot woede in Duitsland en opluchting in Turkije.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl