NOS Nieuws

'Je weet nu al dat er vanavond weer dronken mensen komen'

Voor veel artsen van de Spoedeisende Hulp is het bepaald niet hun favoriete dienst, de zaterdagavond. "Al is het maar omdat dronken mensen erg vervelend zijn voor andere patiënten", zegt Crispijn van den Brand, voorzitter van De Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen en zelf ook arts.

"Zaterdagavond is de stapavond, dus je weet nu al dat ze vanavond weer binnenkomen", vertelt hij. "Je zal maar als oudere je heup breken en tussen al die dronken mensen terechtkomen. Dat lijkt me erg vervelend."

De artsen van de Spoedeisende Hulp zijn het zat en willen dat de verkoop van alcohol aan banden wordt gelegd. De Eerste Hulpafdelingen in de binnensteden hebben zo veel last van dronken patiënten dat ze om strenge maatregelen vragen. Zo willen ze dat de regels voor de verkoop van alcohol op één lijn komen met die van de verkoop van sigaretten.

Kotsen in de wachtkamer

"Niet alle dronken mensen zijn vervelend, maar er zijn er genoeg met een agressieve dronk", zegt Van den Brand. "Het is wel eens gebeurd dat iemand die te veel had gedronken zomaar de behandelkamer van een andere patiënt binnenliep. Dat is zeer onwenselijk."

Naast agressie hebben de eerstehulpposten ook te maken met de troep die de dronken mensen achterlaten. "Ze plassen in de behandelkamer, kotsen de wachtkamer onder en trappen gewoon rotzooi."

​We richten ons wel op XTC, maar alcohol is de grote boosdoener.

Michiel Gorzeman, Arts OLVG

Ook Michiel Gorzeman merkt dat. Hij werkt al tien jaar als spoedeisende hulp arts in het Amsterdamse ziekenhuis OLVG en daarvoor deed hij hetzelfde in andere ziekenhuizen. "Het is overal hetzelfde. En het gaat niet alleen om de overlast. Onder invloed van alcohol gebeuren er ook veel ongelukken. Zoals kaakfracturen na het vallen met de fiets waarna een operatie nodig is. Veel mensen komen bij ons na vechtpartijen of aanrijdingen waarbij dronken mensen betrokken zijn."

Het personeel heeft van alle soorten patiënten het meeste last van dronken mensen. Ze zijn zijn vaak agressief. "Het gaat dan om bedreigingen, er wordt gespuugd, of met dingen gegooid", zegt Gorzeman. "Slechts af en toe komen er achteraf excuusbriefjes."

Dronken superman

Ook in het OLVG is de zaterdagnacht geen favoriete dienst, "maar we doen het met elkaar. En als er dan een dronken Superman wordt binnengebracht na een incident op een vrijgezellenfeest moet je toch even lachen."

Wat betreft Gorzeman is het nu wel echt tijd om goed te kijken naar de gevolgen van het overmatige drankgebruik. "We richten onze pijlen op XTC en andere drugs, maar alcohol is de grootste boosdoener van agressie naar personeel en van persoonlijk leed, waar je het ook vraagt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl